Banja Luka

Ušteda energije u Gimnaziji

Ušteda energije u Gimnaziji
Ušteda energije u Gimnaziji

Poboljšanje energetske efikasnosti u Gimnaziji veoma je zainteresovalo đake i profesore ove obrazovne ustanove i već su učinjeni konkretni potezi kako da se postigne ušteda energije.

Prvi koraci na poboljšanju energetske efikasnosti su napravljeni u decembru, kada su u ovoj školi zahvaljujući bivšem učeniku Borisu Vukobratu postavljeni specijalni mjerni uređaji za praćenje potrošnje električne energije. Projekat je zamišljen u tri faze, a podržao ga je Energetski centar "Teslianum", na čelu sa Mirjanom Prnjević iz Beograda, te Istraživački centar "Alfatec" iz Niša, u kojem se i prave ovakvi uređaji.

Prva faza je u toku, te se radi mjerenje tokom kojeg će se utvrditi gdje su najveći gubici energije.

"Sada se pomoću tog uređaja i klasičnog sata mjeri energija i na daljinu, te se putem interneta može slati bilo gdje. U narednom periodu instaliraće i nama softver da možemo pratiti potrošnju energije", rekao je Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije.

Druga faza je nešto zahtjevnija i podrazumijevala bi rekonstrukciju objekta koji je rađen prije 40 godina, dok bi treća podrazumijevala postavljanje energetskih standarda, prije svega alternativnih izvora energije, odnosno solarnih panela i toplotnih pumpi.

"Ovo je korisno i za naše učenike koji izučavaju prirodne nauke jer će na konkretnim primjerima moći da vide šta su to solarni paneli, toplotna pumpa i uređaj koji prati potrošnju energije na daljinu", objasnio je Pejašinović.

Zahvaljujući ovom projektu Gimnazija bi mogla u budućnosti postići velike uštede energije i dati dobar primjer i ostalim ustanovama.

Sunce kao izvor

Energetski izvori poput ovog koji je zamišljen u Gimnaziji nisu nepoznanica u Banjaluci, te su prisutni u OŠ "Borisav Stanković", Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" i Akademiji nauka. Solarni paneli se sastoje od solarnih ćelija kao osnovnog elementa. Solarna energija je energija sunca.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije