Banja Luka

Usvojen rebalans budžeta u iznosu 131.690.000 KM

BANJALUKA - Skupština grada Banjaluka usvojila je danas rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu 131.690.000 KM, što predstavlja povećanje za jedan odsto u odnosu na prvobitni budžet.

U odnosu na Nacrt rebalansa, konačan prijedlog umanjen je za 2,25 miliona KM, jer na osnovu instrukcija Vlade Republike Srpske, sredstva od Fonda solidarnosti neće biti knjižena kao budžetska.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je novinarima u pauzi zasjedanja da su izvorni prihodi manji za oko 750.000 KM.

"U ovaj rebalans išli smo da bi urgentno obezbijedili dio sredstava za sanaciju posljedica poplava. Drugi razlog bio je da se usklade tekući kreditni prilivi koje smo imali u proteklom periodu, da bi se pravilno evidentirali u budžet, da bi se dalje mogli pratiti i realizovati. Na ovaj prijedlog budžeta Ministarstvo finansija je dalo pozitivno mišljenje", naveo je Gavranović.

Na ovom zasjedanju odbornicima će biti predstavljen elaborat o procijenjenoj šteti na području grada Banjaluka uzrokovanoj poplavama  od 16. do 26. maja.

Ukupna procijenjena šteta na području grada Banjaluke na objektima fizičkih i pravnih lica, uljučujući infrastrukturu i klizišta, iznosi 67.416.742 KM.

"Šteta je procijenjena i evidentirana sa nekim izuzecima privrednih subjekata i više od 70 domaćinstava koja nisu unesena u registar štete zbog raznih razloga", rekao je Gavranović i dodao da  će za sanaciju  biti potrebno znatno više sredstava.

On je rekao da taj raskorak postoji i da će se ta sredstva na bazi projektne dokumentacije tražiti bilo iz kreditnih sredstva po povoljnijim uslovima za sanaciju šteta ili iz nekih drugih izvora.

Odbornik SDS–a Davor Šešić smatra da vlast pokušava da kupi socijalni mir do izbora, ističući da se budžet ne puni, te da su svi prihodi u opadanju. "To pokazuje što mi govorimo sve vrijeme, da nemamo privrede i proizvodnje", rekao je Šešić.

Današnje zasjedanje Skupštine grada Banjaluka posljednje je pred ljetnu pauzu.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban rekao je da je gradski parlament u zaostatku sa dvije tematske sjednice, o temi privrede i sporta.

"Sa te dvije tematske sjednice, koje bismo imali u trećem ili četvrtom kvartalu, imali bismo sasvim visok stepen izvršenja, gotovo sto odsto, dok zaključno sa drugim kvartalom imamo 85 odsto izvršenja od onoga što je planirano", istakao je Balaban.

On je rekao da se, ukoliko u pauzi bude pripremljen određeni dio materijala i ukoliko bude potrebe, sjednica može očekivati u septembru, a ukoliko ne bude potrebe rad gradskog parlamenta biće nastavljen u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije