Banja Luka

Uveden taksi za invalidna lica

Uveden taksi za invalidna lica
Uveden taksi za invalidna lica

BANJALUKA - Taksi prevoz za invalidna lica od danas je konačno u funkciji na području grada, nakon 12 godina rada na uvođenju ove vrste prevoza, a u ovoj godini Gradska uprava će ga subvencionisati sa 50 000 KM.

Ovu uslugu će korisiti oko 81 osoba, a na raspolaganju će im biti u vremenu od  šest do dvanaest i od 15 do 19 časova.

Vozilo je opremljeno automatskom rampom za ulaz i izlaz, odgovarajućim kaiševima za pričvršćivanje, ručkama za prizdržanje i ima mogućnost prevoza bez sklapanja kolica.

''Ovo je bila ranija namjera Gradske uprave i taj proces uvođenja taksi prevoza za lica sa invaliditetom podugo traje. Grad se odlučio da uđe u proces ugovora sa javnim prevoznicima i u proceddu koju smo obavili Žak turs je dobipo taj posao'' rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Dodao je da je zbog  procedura žalbi na provođenje tendera i to je trajalo skoto godinu dana jer se moralo čekati na rješenja od nadležne komisije iz Sarajeva.

Radovan Ristić, iz Udruženja paraplegičara regije Banjaluka kazao su kroz razne kampanje pokušavali da pokažu da postoji potreba za ovakvim prevozom.

''I u prethonim godina je Grad Banjaluka podržavao našu aktivnost ali to je bilo na osnovu projekata, koji bi trajali mjesec ili dva. Ovo je bitna usluga za naše korisnike, koja nekada i život znači'' rekao je Ristić, dodajući da će se potrebe za ovakvom vrtom prevoza povećati.

Koliko je neophodna ovakav vid prevoza rekao je ci Đorđe Mijatović, korisnik jedan od korisnika , ističući da invalidna lica imaju potrebe kao i svi ostali, od odlaska u bioskop, kupovinu, bolnicu.

Uslugu taksi prevoza korisnici mogu dobiti pozivom na broj telefona 066/222-995.

Prevoz za djecu s posebnim potrebama

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je da se ovakva vrsta prevoza može organizovati i za djecu s posebnim potrebama, što će dodatno da vide.

"Bilo je takvih ideja iz udruženja i ostaje da ovaj model proširimo", rekao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije