Banja Luka

"Vezeni most" deceniju i po spaja dijasporu

"Vezeni most" deceniju i po spaja dijasporu
Foto: Velibor Tripić | "Vezeni most" deceniju i po spaja dijasporu

BANJALUKA - Puštanjem cvijeća u rijeku Vrbas sa šeherskog visećeg mosta u znak sjećanja na civilne žrtve rata u petak su počeli jubilarni 15. Susreti Banjalučana "Vezeni most", koji ove godine nose moto "Ne ponovilo se gradimo mir zajedno".

Atif Turčinhodžić, organizator i začetnik inicijative, kazao je da 15 godina od osnivanja tradicionalne manifestacije dolaze novi ljudi.

"Svakog 12. jula polažem cvijeće za svoju sestru koja više nije među nama. Ovaj povod bio je i inspiracija da se počne polagati cvijeće za nevine civilne žrtve što je ujedno i uvod za otvaranje manifestacije 'Vezeni most'", rekao je Turčinhodžić.

Mirsad Filipović, predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj, kaže da banjalučka dijaspora živi u više od 100 zemalja svijeta i da ih je svake godine sve manje.

"Lijepo je da se ponovno sretnemo i da čuvamo našu Banjaluku. Živimo u više od 100 zemalja svijeta i ljudi umiru prirodnim putem, a neki su bolesni tako da se naša dijaspora smanjuje. Naša djeca koja se rađaju u daljini nisu toliko vezana za Banjaluku i BiH sve rjeđe dolaze ovamo zbog čega je sve teže očuvati identitet", kaže Filipović.

Vasvija Dedić-Bačevac, profesorica maternjeg jezika u Švedskoj, kazala da je za rodnu Banjaluku vežu divna  sjećanja.

"Naš glavni zadatak kao prosvjetnih radnika i kao roditelja jeste da omogućimo djeci sačuvaju svoj identitet kako bi znali ko su, a najbolji način za to je očuvanje maternjeg jezika.        

Švedska kao država nam je to omogućila i to dobro funkcioniše, nastava je odlično organizovana djeca imaju  mogućnost u osnovnoj školi  i Gimnaziji, čak i vrtićima da uče maternji jezik", rekla je Dedić-Bačevac.

Manifestacija "Vezeni most" svečano je trebala biti otvorena u petak naveče u izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor kolektivnom izložbom "Gradimo mir zajedno" radova banjalučkih slikara Nebojše Bosnića, Alije Sarača, Branka Babića, Sonje Bikić, Vladislava Decešina, Sabahate Hadžikadić, Ljubice Janjetović i Biljane  Gavranović.

Aktivnosti manifestacije, koja će trajati do 17. jula, a koju organizuje Zajednica udruženja građana Banjaluke, su kulturno-zabavnog, sportsko-rekreativnog, ekonomsko-razvojnog i informativnog sadržaja. Ove aktivnosti omogućavaju okupljanje i druženje dijaspore i građana Banjaluke

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije