Banja Luka

Virtuelna šetnja kroz banjalučku Gimnaziju

Virtuelna šetnja kroz banjalučku Gimnaziju
Virtuelna šetnja kroz banjalučku Gimnaziju

Učionice, hodnici i kabineti Gimnazije uskoro će moći biti posjećeni u bilo koje doba dana i noći, zahvaljujući Marku Malinoviću i Nemanji Štrkiću, učenicima četvrtog razreda informatičkog smjera.

Njih dvojica kreirala su besplatnu aplikaciju "Virtuelna Gimnazija", namijenjenu za mobilne telefone zasnovane na windows phone platformi, a sa kojom će svako imati priliku da virtuelno prošeta kroz školu.

"Sa ovom aplikacijom može se pogledati svaka prostorija u školi kroz fotografije, a od samog ulaza u školu, aplikacija strelicama navodi korisnika kroz hodnike, učionice i kancelarije", pojašnjava nam Marko.

Njegov drug Nemanja dodaje kako je aplikacija trenutno u probnoj ili demo verziji, te kako u budućnosti planiraju da pored virtuelne šetnje kroz školu unesu i neke podatke vezane za samu istoriju Gimnazije.

"Krajem oktobra, svi koji budu željeli aplikaciju moćiće da je preuzmu preko interneta, s tim da će vremenom izlaziti nove i dopunjenije verzije", kazao je on i dodao kako im je za izradu prve verzije bilo potrebno 15 dana rada.

Kako su rekli, ideju za izradu aplikacije dobili su iz predavanja njihove koleginice Jelene Miodragović, gdje su se bolje upoznali sa programiranjem na bazi windowsa, a motiv su pronašli u tome što ova platforma nije toliko zastupljena kao android pa je i broj dostupnih aplikacija znatno manji.

"U izradi je i naša aplikacija 'Bl guide', koja je zasnovana na istoj platformi, a koja je najsličnija skoro obavljenom vodiču 'BL genie', koji je dostupna android korisnicima", kazali su ovi đaci.

Rođendan škole

Gimnazija je osnovana daleke 1895. godine, a u petak je obilježila svoju 118. godišnjicu.

Povodom rođendana škole, osim što je predstavljena "Virtuelna Gimnazija", upriličena je i svečanost na kojoj su nagrađeni učenici za najbolji literarni i likovni rad, kao i fotografiju, a na temu "118 mi je godina".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije