Banja Luka

Virusne infekcije napunile Dom zdravlja: Dječji kašalj grmi ambulantama

Virusne infekcije napunile Dom zdravlja: Dječji kašalj grmi ambulantama
Foto: N.N. | Virusne infekcije napunile Dom zdravlja: Dječji kašalj grmi ambulantama

BANJALUKA - Sezona je virusa i gripa, a više od pola pregledanih pacijenata ovih dana su djeca, saopštili su iz Doma zdravlja.

Djeca najčešće dolaze sa simptomima prehlade i gripa, koji se manifestuju povišenom temperaturom, opštom slabosti i malaksalosti, grloboljom i kašljem, koje prati i gubitak apetita.

"Od svih pregledanih pacijenata koji ovih dana dolaze sa simptomima virusa ili gripa u Dom zdravlja, oko 60 odsto su djeca", kazali su u Domu zdravlja.

Navode da su ove godine respiratorne infekcije praćene izraženim kašljem, koji dugo traje.

"Djeca koja dođu na pregled uglavnom imaju virusnu ili bakterijsku infekciju, a na početku bolesti kašalj je nadražajan i suv, da bi u kasnijem toku bolesti postao produktivan s iskašljavanjem", rekli su u Domu zdravlja.

Dodaju da, osim uobičajenih virusnih infekcija, koje se manifestuju grloboljom, zapušenim nosem, curenjem sekreta iz nosa, glavoboljom, dolaze i djeca sa bronhiolitisom i upalom pluća.

"U skladu s postavljenom dijagnozom, poslije odrađenih dijagnostičkih pretraga, dijete može biti upućeno na kućno liječenje s preporukom za liječenje. U težim slučajevima dijete može biti upućeno na konsultativno preglede drugih specijalista ili na bolničko liječenje", objasnili su u Domu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije