Banja Luka

Vlada RS donirala najmlađim pacijentima inkubatore i monitore

Vlada RS donirala najmlađim pacijentima inkubatore i monitore
Foto: Jelena Đurđević | Vlada RS donirala najmlađim pacijentima inkubatore i monitore

BANJALUKA - Pet novih i savremenih inkubatora za prijevremeno rođenu djecu, kao i pet novih monitora sa centralnom jedinicom za bolji monitoring vitalno ugroženih pacijenata donirala je Vlada RS Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci.

Vrijednost opreme je 233.415 KM, a Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, kazala je da je na ovaj način riješen veliki problem jer bi bez inkubatora i sistema za praćenje mnoge bebe bile ugrožene.

"Vlada je opredijeljena da Klinika za dječje bolesti bude savremeno i kvalitetno opremljena. Ovo je aktivnost koja se uklapa u koncept unapređenja razvoja zdravstvenog sektora, a to podrazumijeva da imamo adekvatnu opremu i kadrove i stalno unapređujemo sistem zdravstva", rekla je Cvijanovićeva, s kojom je kliniku obišao i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. Prema njenim riječima,  sa doktorima  je dogovorila da naprave spisak najvažnijih potreba u ovoj klinici da bi Vlada u skladu s tim mogla djelovati u narednom periodu.

"Nakon svih ovih velikih radova na UKC-u, moramo posebnu pažnju posvetiti Klinici za dječje bolesti. To sam obećala i to jeste opredjeljenje Vlade. Time smo se bavili nekoliko puta i na svaki način, pa i putem ovakvih donacija", istakla je Cvijanovićeva.

Vlado Đajić, v.d. direktora UKC RS, kazao je da je Vlada RS još jednom pokazala da joj je stalo do zdravlja stanovništva RS, posebno do najmlađih pacijenata.

Stojislav Konjević, pedijatar intenzivista u Klinici za dječje bolesti, zahvalio je za donaciju, uz čiju pomoć je nabavljeno pet modernih inkubatora savremenih proizvođača, koji prate nove trendove u neonatologiji, te pet novih monitora koji omogućavaju praćenje vitalnih funkcija beba.

"Uz monitore nabavljena je i centralna jedinica - to je sistem koji će nam omogućavati da u bilo kojem trenutku pratimo trendove kretanja, da možemo brže reagovati u kritičnim situacijama", kazao je Konjević. Dodao je da je ova oprema bila prijeko potrebna, te da su u jednom trenutku bili u velikom problemu jer je povećana incidenca prijevremeno rođenih beba.

"Putem intenzivne njege Klinike za dječje bolesti godišnje prođe od 500 do 600 pacijenata, te je poseban problem što se prijevremeno rođene bebe dugo zadržavaju u inkubatoru, ponekad i do tri mjeseca, zbog čega uvijek mora biti slobodnih inkubatora za nove pacijente", kazao je Konjević i dodao da na Odjelu intenzivne njege sada ima 18 inkubatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije