Banja Luka

Vlasnici izgriženih auta mogu tražiti odštetu od grada

Vlasnici izgriženih auta mogu tražiti odštetu od grada
Foto: Ilustracija | Vlasnici izgriženih auta mogu tražiti odštetu od grada

BANJALUKA - Vlasnici četvorotočkaša koji su pretrpjeli štetu u napadu pasa lutalica imaju pravo na naknadu štete od grada ukoliko se utvrdi da je šteta na autima nastala kao posljedica nevršenja komunalne djelatnosti.

Naime, nakon napada pasa lutalica na parkirane automobile u maju i junu, koji su ih izgrizli i oštetili, ovaj slučaj je zadesio i mještanina Borika ove sedmice, kome su, kako tvrdi, psi lutalice izgrizli dio automobila opel insignia i napravili štetu.

Milan Petković, advokat, rekao je da odgovornost za svu štetu koja je nastala od pasa lutalica, a desila se na teritoriji grada, snosi isključivo grad.

"Način za naknadu štete jeste da se oštećeni zahtjevom obrate gradu Banjaluka, a u slučaju da oni odbiju naknadu štete koja je nastala, oštećeni mogu podnijeti tužbu kod Osnovnog suda u klasičnoj građanskoj parnici", rekao je Petković.

Dodao je da je grad Banjaluka odgovoran i ukoliko psi lutalice eventualnim ugrizom nanesu nematerijalnu štetu, a u slučaju da se zna ko je vlasnik psa onda on snosi odgovornost.  

Danas od nadležnih iz Gradske uprave nismo dobili odgovor da li je neko od oštećenih već podnio zvanični zahtjev.

Jedan od vlasnika oštećenih automobila rekao nam je da je bilo jasno da su to uradili psi jer su na braniku bili tragovi zuba i dlake. On je svoje vozilo "sredio" putem kasko osiguranja, ali će tražiti naknadu štete.

"Šteta na mom vozilu je bila 1.600 KM i tražiću naknadu od odgovornih. Štetu sam naplatio putem kaska, ali mi zbog toga kasko poskupljuje kad ga sljedeći put budem produžavao. Potrošio sam i svoje vrijeme izlazeći s posla da bih sredio osiguranje", rekao je vlasnik oštećenog automobila.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi, rekao je da lice koje je pretrpjelo štetu ima pravo na naknadu samo ukoliko se utvrdi da je šteta nastala kao posljedica nevršenja komunalne djelatnosti.

"Lica koja su pretrpjela štetu na navedeni način mogu podnijeti zahtjev za naknadu štete Odjeljenju za komunalne poslove, sa dokazima da je šteta nastala zbog neobavljanja ili neredovnog obavljanja komunalne djelatnosti, načinu i vremenu nastanka štete, te njenoj visini", izjavio je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije