Banja Luka

Voda sa plafona sliva se na đake

Voda sa plafona sliva se na đake
Voda sa plafona sliva se na đake

BANJALUKA -Zgrada Osnovne škole "Đura Jakšić" u naselju Srpski Milanovac u lošem je stanju, jer krov prokišnjava i voda se sa plafona sliva na učenike i nastavnike.

U ovoj školi, koju pohađa 540 učenika, zidovi i podovi su puni vlage i gljivica koje šire neprijatan miris u prostorijama.

Direktor škole Darko Tomić kazao je da je krov škole, koja je stara više od 30 godina, saniran prije 14 godina, prenosi Glas Srpske.

''Sanacija je urađena loše, postavljene su ondulin ploče koje su se davno raspale, tako da škola faktički nema nikakav krov'', rekao je Tomić.

On je dodao da su školu nedavno obišli i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS.

''Tada smo samo obaviješteni da je naša škola uvršćena kao prioritet u projekat koji realizuje UNDP. Međutim, mi i dalje čekamo da vidimo hoće li ova organizacija finansirati obnovu naše škole'', naglasio je Tomić.

On je poručio da, ako škola uskoro ne bude sanirana, učenici zimu neće moći dočekati u svojim učionicama.

Učiteljica u ovoj školi Vesna Bubić rekla je da je jedan od gorućih problema to što u drugom razredu ima nekoliko djece koje boluju od astme i bronhitisa, te da ovi mališani zbog toga nikako ne bi smjeli da borave u prostorijama punim vlage.

''Pored toga, redovno se dešava da, kad počne da pada kiša, učeniku koji tad izađe pred tablu voda kaplje na glavu. Bilo je dana kad i ja ostanem mokra'', kazala je zabrinuta Bubićeva i dodala da su postavili kante da se voda sa plafona učionica i kancelarija sliva u njih.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da zna u kakvoj se situaciji nalazi škola "Đura Jakšić".

''Mi smo tu školu stavili kao prioritet za rekonstrukciju kod UNDP-a i očekujemo odgovor od njih'', kazao je Mutabdžija i dodao da očekuju da će iduće sedmice imati više informacija u vezi sa obnovom škole u Srpskom Milanovcu.

''Ukoliko obnova ove škole prođe kod UNDP-a, odmah će početi njena sanacija, a ukoliko ne, tražićemo druga rješenja'', rekao je Mutabdžija.

Roditelji

Mileva Janković, majke učenice drugog razreda, zgrozila se kada je prije nekoliko dana otišla na roditeljski sastanak u školu.

''Ne mogu da vjerujem u kojim uslovima djeca sjede po osam sati. Zbog svega što sam vidjela razmišljam da dijete prebacim u drugu školu, jer ako ostane u ovoj, kroz nekoliko mjeseci će se razboljeti od vlage'', rekla je ogorčena Jankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije