Banja Luka

Voda uništila dvije kuće u Rebrovcu

Voda uništila dvije kuće u Rebrovcu
Voda uništila dvije kuće u Rebrovcu

Porodicama Despinić i Lipić iz banjalučkog naselja Rebrovac, drugi dan Vaskrsa neće ostati u lijepom sjećanju. U zoru ih je probudio zvuk vode, koja je u velikim mlazevima prodirala u njihove kuće.

Kada je pukla cijev pored jedne od kuća, bespomoćno su gledali kako im voda lomi prozore, diže podove, uništava namještaj. Kažu da je većina onoga što su godinama gradili otišlo u nepovrat.

“Gore je sve potpoljeno. Znači, dignuti su laminati, dole je prošla voda i kod brata isto, kroz ploču. Znači, razbijen je prozor, dva prozora. I dignut namještaj. Znači sve, sve je pod vodom”, rekao je Dalibor Despinić.

Bespomoćno su i Lipići gledali kako im voda potapa bukvalno cijelu kuću. Kažu, sreća je što su se na vrijeme probudili.

“Donji dio kuće je kompletno do kupatila u vodi. Sve su stvari u vodi bile. Mislim da je neko kriv i odgovoran za ovo, a ko je – ‘Vodovod’. Da su na vrijeme barem to spriječili, ne bi tolika šteta bila”, kaže Mira Lipić.

Porodice su odmah pozvale vatrogasce, “Vodovod” i komunalnu policiju. Pomoć im je stigla iz “Vodovoda”, ali, kako tvrde, tek nakon sat i po vremena. Ogorčeni Despinići smatraju da su nadležni reagovali ranije, bila bi spriječena velika šteta.

“Policiju i vatrogasce, po 2-3 puta  smo zvali. Poslije sat vremena, možda čak i više, su pojavili se prvi. Jedan radnik ‘Vodovoda’, samo jedan, koji je eto uspio za 20 minuta otkloniti, ugasiti vodu, što je najbitnije bilo. Međutim, već je to bilo kasno”, ističe Niko Despinić, javio je ATV.

Despinići i Lipići pozivaju na odgovornost. Pitaju se zašto su toliko čekali pomoć. Kada su zvali, rekli su im da situacija nije ozbiljna, iako tada nisu ni izašli na teren. Mokri, ispucali zidovi i uništen namještaj ipak govore drugačije. Direktor sektora održavanja banjalučkog “Vodovoda”, Saša Ševo, smatra da je intervencija bila blagovremena.

“Pa ja ne znam kakve vi informacije imate. Ja one informacije koje imam da je intervencija bila za manje od 40 minuta”, kaže Ševo.

Iz “Vodovoda” kažu da će sutra biti završena procjena, i da će, ako se utvrdi da je bilo štete, porodicama gubici biti kompenzovani. Despinići procjenjuju da imaju 20 000 maraka štete, a taj gubitak nije lako nadoknaditi. Ne žele da ostanu bez svojih domova, i očekuju blagovremenu reakciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije