Banja Luka

Vulići dobili dvije pravne bitke protiv RS

Vulići dobili dvije pravne bitke protiv RS
Foto: N.N. | Vulići dobili dvije pravne bitke protiv RS

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci donio je dvije presude u korist Banjalučanina Željka Vulića i njegovog brata Branka, a kojima se poništavaju lokacijski uslovi i građevinska dozvola, izdati za poslovni objekat koji je u centru ovog grada podiglo preduzeće "Grand Trade".

U presudi izrečenoj 14. februara, Okružni sud u Banjaluci navodi da se uvažava tužba braće Vulića, dok se poništava akt Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a koji se odnosi na lokacijske uslove.

U presudi izrečenoj 12 dana kasnije piše da se poništava rješenje Ministarstva, a koje se odnosi na izdavanje odobrenja za građenje faze A1 - podzemnih garaža, kao i dijela 1. faze izgradnje kompleksa poslovno-stambenih objekata.

Te presude je, inače, Okružni sud donio nakon presude Vrhovnog suda RS, koji je ranije nekoliko puta poništavao presude Okružnog suda u ovom predmetu.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS navode da su te presude donesene na osnovu mišljenja sudija Vrhovnog suda RS, a ne na osnovu zakona kojim se uređuje ova oblast.

"Sporna presuda Vrhovnog suda i iznuđena presuda Okružnog suda u Banjaluci koja je uslijedila, ne mogu ništa promijeniti, s obzirom na to da je investitor 'Grand Trade' predmetne objekte izgradio na zakonit način, u skladu s pravosnažnim građevinskim dozvolama, čija pravosnažnost je od 2014. godine nekoliko puta potvrđena na Okružnom sudu", navode u resornom ministarstvu.

Kako dodaju, Vrhovni sud RS je, u postupku revizije presuda banjalučkog Okružnog suda, u nekoliko navrata poništavao presude Okružnog suda u Banjaluci.

"Okružni sud je svaki put, vodeći se zakonom, potvrđivao lokacijske uslove i građevinske dozvole koje je Ministarstvo izdalo. U posljednjoj presudi, Vrhovni sud ističe navodne procesne nedostatke, odnosno tvrdi da susjedima investitora, Željku i Branku Vuliću, nije bilo omogućeno učešće u postupku izdavanja osporenih lokacijskih uslova, što je pravni nonsens", kažu iz Ministarstva.

Kako dodaju, lokacijski uslovi su tehnički dokument koji je, u ovom slučaju, donesen na osnovu važećeg regulacionog plana.

Ocjenjuju da se pojedine sudije Vrhovnog suda izdižu iznad pravnog sistema RS i sude po nekakvim svojim "pravnim shvatanjima i sudskoj praksi", što nije zakonito i dopušteno, pogotovo ne za pitanja koja su obrađena zakonskim odredbama.

"Postupajući po presudi Okružnog suda kojom su, nakon presude Vrhovnog suda kojom je poništena ranija presuda Okružnog suda u Banjaluci, poništeni lokacijski uslovi, ovo ministarstvo će ponovo, po treći put u tom postupku, zakazati usmenu raspravu i pozvati Vuliće i investitora objekta i dati im još jednu mogućnost da se izjasne u postupku lokacijskih uslova, a što je sudija Vrhovnog suda zanemario i nije uvažio kao dokaz koji mu je dostavljen u spisu", kažu iz resornog ministarstva.

Potom će, dodaje se, Ministarstvo ponovo odlučivati o zahtjevu "Grand Tradea" za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju kompletnog kompleksa, a nakon toga i o zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole, koju je Okružni sud poništio za dio objekta.

Željko Vulić, u izjavi za "Nezavisne", ističe da su posljednje presude banjalučkog Okružnog suda očekivane, ali da to nije kraj priče.

"Presuda je u skladu s pravom, ali je problem što je društvo ovako kakvo jeste. Sigurno će biti problem sprovesti tu presudu u ovakvom okruženju i ovakvom političkom raspoloženju", rekao je Vulić, koji je, podsjetimo, široj javnosti poznat zbog slučaja "Picin park", kada se suprotstavljao izgradnji zgrade koju je podizao "Grand Trade".

Vlasnik preduzeća "Grand Trade" je Mile Radišić, koji je u oktobru prošle godine izašao iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Banjaluka na Tunjicama, gdje je zbog malverzacija akcijama "Medicinske elektronike" bio od novembra 2015. godine.

Radišić nam je u telefonskom razgovoru rekao da u gradnji nema ništa sporno, te da se u ovom slučaju "tresla gora, a rodio miš".

"Ja sam čist kao suza", poručio je Radišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije