Banja Luka

Za 16 porodica 209.340 KM

Za 16 porodica 209.340 KM
Za 16 porodica 209.340 KM

BANJALUKA - Gradska uprava uručila je danas 209.340 KM bespovratnih novčanih sredstva za stambeno zbrinjavanje 16 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije.

Devet porodica poginulih boraca i sedam porodica ratnih vojnih invalida dobilo je sredstva u novčanom iznosu do 22.000 KM.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, istakao je da je grad do sada u ove svrhe uložio oko tri milona KM.

"Ovo je jedan vid pomoći koju grad dodjeljuje ovim kategorijama stanovništva uz učešće u projektima koje realizujemo u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS, poput izgradnje 142 stana u Adi u koje će korisnici uskoro useliti", rekao je Gavranović.

Istakao je da je veliki problem i to što pojedine višečlane porodice iz ovih kategorija žive u garsonjerama, a u skladu sa propisima, smatra se da im je stambeno pitanje riješeno, što se mora promijeniti.

Milenko Vučeta, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi, rekao je da je Banjaluka jedina lokalna zajednica koja je donijela pravilnik o stambenom zbrinjavanju i dodjeli bespovratnih sredstava, te da je po tom projektu zbrinuto 306 porodica i dodijeljeno oko 2,5 miliona KM bespovratnih sredstava.

Mijat Prodan iz naselja Motike, koji je u prošlom ratu izgubio sina, kaže da će dobijena sredstva utrošiti na završetak stambenog objekta.

"S obzirom na vremenske nepogode, grad je našao sredstva da nam pomogne i nije nas zaboravio u ovako teškim vremenima", rekao je Prodan.

Pedeset miliona KM za boračku populaciju

Budžetom grada ove godine povećan je iznos sredstava za boračke kategorije za 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Milenko Vučeta, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, rekao je da je grad u prethodom periodu za boračku populaciju obezbijedio 50 miliona KM, što vlastitih stanova, što kupovinom 315 stambenih jedinica, te zemljišta od 24.000 kvadratih metara na lokalitetu Ada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije