Banja Luka

Za Ustavni sud zemljište bez naknade

Za Ustavni sud zemljište bez naknade
Za Ustavni sud zemljište bez naknade

BANJALUKA - Skupština Grada Banjaluka donijela je Odluku o prenosu prava svojine nad neizgrađenim građevinskim zemljištem na lokaciji "Paskulina ciglana" na Republiku Srpsku bez naknade, za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda Srpske.

Građevinska parcela, u ogranku Grčke ulice, površine je 1.929 metara kvadratnih, a na osnovu ove odluke gradonačelnik Banjaluke zaključiće predmetni ugovor sa Ustavnim sudom.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je Ustavni sud, kao republička institucija, podnio zahtjev da mu bude besplatno dodijeljena lokacija za izgradnju zgrade, za šta ima zatvorenu finansijsku konstrukciju.

"Može da Skupština grada kaže da ne treba graditi, ostavićemo lokaciju praznom, ali se bojim da će se ta lokacija iskoristiti za nešto što nije tako značajno za Republiku Srpsku", rekao je Gavranović, podsjetivši da Ustavni sud već koristi objekat u vlasništvu Grada.

Odbornik PDP-a Zoran Talić rekao je da se Grad Banjaluka na ovaj način olako odriče građevinskog zemljišta u svom centru, a da, sa druge strane, uzima kredite kod komercijalnih banaka za pokrivanje budžetskog deficita.

"Smatramo da je ovo nehumano prema građanima Banjaluke i da se ono što je jedino vrijedno u gradu na takav način razbacuje", rekao je Talić.

Prema njegovim riječima, cijena ovog zemljišta prema nezvaničnim vještačenjima iznosi između 1,5 i dva miliona KM.

"Nismo protiv institucija Republike Srpske, ali smo i za to da Vlada preuzme neke obaveze, jer u kontinuitetu ono što je za nju trošak prebacuje na grad", rekao je Talić.

Odbornik SNSD-a Duško Račić rekao je da Ustavni sud mora da ima svoje mjesto u Banjaluci i da Grad daje lokaciju za objekat koji će biti reprezentativan.

On je upozorio da se zgrada Ustavnog suda gradi donatorskim sredstvima koja su na raspolaganju ograničeno vrijeme i da ona mogu da odu drugim korisnicima.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević predložio je da se Gradu daju dvije etaže zgrade Ustavnog suda za parking radi kompenzacije.

Odbornici opozicije napustili su sjednicu za vrijeme glasanja o ovoj tački dnevnog reda.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Odluke o gradskim administrativnim taksama, na osnovu koje se, između ostalog, izvodi iz matičnih knjiga i davanje izjave na Zapisnik pred matičarem plaćaju po pet KM.

Gavranović je rekao da je odluka donesen radi usklađivanja cijena administrativnih usluga sa okruženjem i da ne predstavlja novi namet za građane.

"Ovo je mnogo niži iznos taksi koje naš građanin prosječno godišnje plaća, a sada se sve usluge izdavanja izvoda iz matičnih knjiga za građane Banjaluke, bez obzira gdje su rođeni, pružaju ovdje", rekao je Gavranović, navodeći da su se sada stekli uslovi da se cijene promijene.

Odbornik PDP-a Zoran Talić rekao je da ova stranka ne može podržati nove namete građanima. "Odbornici vladajućih stranaka sagledaju samo ono što se trenutno dešava i kažu da to nije opterećenje građanima, ali kad saberemo ono što su povećali u posljednjih mjesec dana vidjećemo koliko je to opterećenje", rekao je Talić.

Odbornici su usvojili i izmjene i dopune Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost, na osnovu koje ovi subjekti mogu da nedjeljom rade od 8.00 do 16.00 časova.

Gavranović je rekao da će ova odluka potrošačima donijeti kvalitetniju uslugu, a vlasnicima radnji isti pravni položaj.

"Obavili smo prethodnu raspravu sa predstavnicima udruženja i komore, analizirali dosadašnju praksu i došli do zaključka da je treba ujednačiti", rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, prigovori da ova odluka nanosi štetu radnicima, nisu opravdani, jer će oni koji budu narušavali radnička prava u tom pogledu odgovarati.

Odbornik PDP-a Zoran Talić rekao je da se kod provođenja ove odluke mora poštovati Zakon o radu i da se radnici ne smiju zloupotrebljavati, zbog čega inspekcije moraju biti stalno na terenu.

Skupština grada usvojila je i Program rada za ovu godinu, kojim je, između ostalog, predviđeno donošenje odluke o komunalnom redu, izmjena i dopuna Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, Strategije bezbjednosti drumskog saobraćaja, te izmjene i dopune Odluke o taksi prevozu na području grada i Strategije razvoja Grada.

Doneseno je i rješenje o prestanku mandata odborniku SDS-a Davoru Šešiću i rješenje o verifikaciji mandata odborniku ove stranke Mladenu Kajkutu.

Skupština je usvojila i Strategiju neprofitno–socijalnog stanovanja Grada za period od 2015. do 2020. godine.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Ljiljana Radovanović rekla je da je pri izradi ovog dokumenta urađena dobra situaciona analiza, i da ona stvara dobar okvir za politike koje će se utvrđivati u narednom periodu.

Ona je podsjetila da u Republici Srpskoj još ne postoji zakonodavni okvir u ovoj oblasti i da će među prvim zadacima radnih grupa koje će se formirati u Gradskoj upravi biti inicijativa zakonodavnoj vlasti da uredi oblast socijalnog stanovanja.

"Ovaj dokument ne znači da se u 2015. godini stvorio neki stambeni fond iz kojeg će biti dodjeljivani stanovi, već da se nalazimo na dugom putu uređenja ove oblasti", rekla je Radovanivićeva.

Danas je razriješen dužnosti bivši načelnik Odjeljenja komunalne policije Dragan Lukač, jer je prešao na dužnost ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, a za vršioca dužnosti načelnika ovog odjeljenja imenovan je Milenko Letić.

Za direktora Sportskog centra "Borik" imenovan je Manojla Zrnić, a za direktora Kulturnog centra Banski dvor Milorad Petrić.

Nezavisni odbornik Milan Granula pristupio je danas Klubu odbornika SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije