Banja Luka

Za rekonstrukciju krova banjalučke škole 50.000 KM

Za rekonstrukciju krova banjalučke škole 50.000 KM
Za rekonstrukciju krova banjalučke škole 50.000 KM

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske odobrila je 40.000 KM za sanaciju dijela krova banjalučke Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić", a grad Banjaluka za tu namjenu odobrio je 10.000 KM, izjavio je danas ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

On je novinarima nakon razgovora sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem i rukovodstvom te škole rekao da je tih 50.000 KM nedovoljno za završetak sanacije kompletnog krova.

Mutabdžija je naglasio da je razgovor bio fokusiran na pitanje kako da ta škola bude dovedena u funkcionalno stanje, prije svega sa aspekta bezbjednosti učenika.

On je naveo da je urađen glavni projekat sanacije škole i da je postignut dogovor da bude izvršena i revizija tog projekta, ali samo za krovnu konstrukciju, te da ljetni raspust bude iskorišten za završetak sanacije krova.

"Naredni cilj koji treba da ostvarimo jeste da se nakon revizije tog projekta krene u raspisivanje tenderske procedure kako bi se ljetna pauza iskoristila da krov bude saniran prije početka naredne školske godine", dodao je Mutabdžija.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je  da su učesnici razgovora saglasni o potrebi temeljne sanacije zgrade škole, što je najizglednije rješenje, a da u prvoj fazi treba riješiti pitanje rekonstrukcije krova.

On je rekao da je prvo potrebno okončati proces upisa prava svojine zemljišta i objekta škole na grad, u što će se gradska uprava ovih dana intenzivno uključiti sa Geodetskom upravom.

Gavranović je naglasio da je potrebno uraditi i reviziju već postojećeg projektnog rješenja, gdje će Direkcija za obnovu i razvoj izvršiti reviziju projektantskih cijena kako bi se znalo o kojem je iznosu riječ.

Modernizacija - proces koji teče  

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da je modernizacija školskog plana i programa u Srpskoj "posao koji teče" i da je je osnovna ideja da se o tome konstantno razgovara.

"Od naredne godine imaćemo već neke nove udžbenike, njih desetak. Nakon toga se mora ući u ozbiljan proces izmjene većine nastavnih sredstava, prije svega udžbeničke literature", rekao je Mutabdžija novinarima nakon razgovora sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem i rukovodstvom banjalučke Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić".

Govoreći o situaciji u školama u Konjević Polju i Vrbanjcima, gdje će 136 učenika bošnjačke nacionalnost zbog odsustva sa nastave izgubiti godinu, Mutabdžija je rekao da je "to sve pluskvamperfekt, a ono što je prezent je dogovor na nivou BiH na koji način zadovoljiti potrebe povratnika".

On je dodao da je za Republiku Srpsku to samo pitanje jezika i vjeronauke, kao i da se mora razgovarati o minimalnom broju učenika u odjeljenju.

Mutabdžija je istakao da su to pitanja o kojima će se razgovarati sa nadležnim ministrima iz Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, proces ukidanja određenog broja područnih škola će biti otvoren naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije