Banja Luka

Za sanaciju banjalučkih domaćinstava oštećenih u poplavama 1,4 miliona KM

Za sanaciju banjalučkih domaćinstava oštećenih u poplavama 1,4 miliona KM
Za sanaciju banjalučkih domaćinstava oštećenih u poplavama 1,4 miliona KM

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović najavio je danas da će 1,4 miliona KM biti uplaćeno stanovništvu čija su domaćinstva oštećena u poplavama na području grada.

"Sredstva su odborena iz budžeta grada za ovu godinu. Veći dio novca biće uplaćen stanovništvu čija je imovina oštećena u majskim poplavama, dok će dio biti uplaćen za sanaciju štete nastale u posljednjim poplavama", rekao je Gavranović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je 2.170 domaćinstava na području Banjaluke oštećeno u majskim poplavama, a da je ukupna šteta na imovini, infrastrukturi i privrednim subjektima bila oko 67 miliona KM.

"Pravo na novčanu nadoknadu imaće domaćinstva, čija je procijenjena šteta veća od 7.000 KM, boračke kategorije i socijalno ugrožene porodice. Komisija za pružanje humanitarne pomoći predložiće kriterijume za raspodjelu jednokratne novčane pomoći", pojasnio je Gavranović i podsjetio da je u posljednjim poplavama oštećeno 610 domaćinstava.

Prema njegovim riječima, zatražena je pomoć Vlade Srpske u saniranju štete od poplava na području Banjaluke.

"Za sada smo posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedili da iz kreditne linije Svjetske banke bude izdvojeno oko dva miliona KM za izgradnju novog mosta u naselju Česma", kaže Garanović i napominje da su Banjaluci pomogli i gradovi partneri Kajzerslautern, Kumanovo i Kranj.

On je naglasio da se u Banjaluci intenzivno radi na saniranju šteta od poplava, te da će biti sanirano osam stanova u naselju Lazarevo koji pripadaju gradu Banjaluka.

"U ovom trenutku moramo da budemo racionalni i da iz budžeta grada finansiramo samo prioritene projekte", zaključio je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije