Banja Luka

Za sanaciju krova ulazne kule na tvrđavi "Kastel" 50.000 KM

Za sanaciju krova ulazne kule na tvrđavi "Kastel" 50.000 KM
Foto: Ilustracija | Za sanaciju krova ulazne kule na tvrđavi "Kastel" 50.000 KM

BANJALUKA - Rekonstrukcija krova ulazne kule na tvrđavi Kastel, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, počeće čim to dozvole vremenske prilike i koštaće oko 50.000 KM, rekao je juče gradonačelnik Igor Radojičić.

Istakao je da su za rekonstrukciju cijele tvrđave potrebna velika finansijska sredstva, a da je jedna faza već urađena zahvaljujući fondovima Evropske unije.

"Međutim, već nekoliko godina nema dodatnih sredstava koja su potrebna za kompletnu rekonstrukciju, tako da smo se odlučili da ulazimo po fazama, zavisno od raspoloživih sredstava", objasnio je Radojičić i dodao da je izvođač radova beogradsko preduzeće "Koto".

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija krova kule trebalo bi da počne u ovom mjesecu, ako to dozvole vremenske prilike, a rok za završetak radova je dva mjeseca.

"Nakon toga, trebalo bi početi rekonstrukciju kule iza, koja je takođe u lošem stanju i devastirana je. Nadam se da ćemo ove godine takođe ući u djelimičnu rekonstrukciju i eventualno privođenje namjeni i te kule, za šta je budžetom predviđeno 100.000 KM", rekao je Radojičić. 

Naglasio je da je dio prostora u unutrašnjosti Kastela već osposobljen za svoju namjenu, kao što su izložbeni prostor u Kamenoj kući i još tri kule.

Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazala je da je Kastel jedna od prvih znamenitosti koje turisti posjećuju kada dođu u grad.

"Ono što ćemo raditi u vremenskim intervalima jeste to da ćemo dio po dio raditi programski i raditi određene postavke, kako bismo stvorili jednu turističku ponudu", istakla je Trivićeva.

Dodala je da bi kompletna rekonstrukcija tvrđave, prema procjeni projekta, trebalo da košta oko 50 miliona KM.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, kazao je da se trenutno priprema tender za rekonstrukciju druge kule te da sada procjenjuju kako bi se radovi mogli uklopiti u sredstava koja imaju na raspolaganju,  ali da je novi krov na ovoj kuli obavezan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije