Banja Luka

Za vatrogasce 1,5 miliona KM?

Za vatrogasce 1,5 miliona KM?
Za vatrogasce 1,5 miliona KM?

Ako se odbornici gradske skupštine na narednoj sjednici usaglase i izglasaju 34. tačku dnevnog reda - prijedlog plana utroška sredstava za tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada u 2015, ona će dobiti opremu i sredstva u visini od 1,5 miliona KM.

Gradske vlasti su se na ovakav korak, kako kažu, odlučile jer su analizom stanja raspoložive opreme kojom je snabdjevena Vatrogasna jedinica, kao i objekata koji koriste, zaključile da ju je neophodno opremiti dodatnim tehničkim sredstvima.

"Kroz obnavljanje voznog parka i nabavke nove savremene opreme, koja će stepen zaštite od požara u gradu podići na viši nivo, a u cilju efikasnije zaštite građana, objekata i materijalno-tehničkih sredstava", navedeno je u obrazloženju koje bi uskoro trebalo da se nađe pred odbornicima.

Za vozila i tehničku opremu je uplanirano 1.260.000 KM, od čega bi za vozilo za tehničke intervencije bilo izdvojeno pola miliona KM, vatrogasni kombi za prevoz robe 100.000 KM, koliko i za po jednu od dvije potrebne prevozne pumpe velikog kapaciteta, dok bi u, recimo, opremu za spasavanje na vodi bilo investirano 110.000 KM.

Takođe, i jedan dio sredstava s posebnog računa Vatrogasnog saveza Republike Srpske je predviđen za ovu vatrogasnu jedinicu.

"Nakon što su naši stručnjaci posjetili vatrogasne jedinice, urađen je jedan prijedlog koji ide ka Vladi RS, koja ga odobrava. Prijedlog je urađen na iznos nešto veći od tri miliona KM, a od ukupne cifre oko 150.000 KM je namijenjeno za opremanje i rad banjalučke čete", kazao je Slobodan Jotić, sekretar Vatrogasnog saveza RS.

Iako smo od komandira vatrogasne čete Banjaluka Miroslava Malinića i Željka Katića, šefa Civilne zaštite Banjaluka, u više navrata pokušali dobiti izjave u vezi s eventualnim opremanjem Vatrogasne jedinice, oni o tome nisu željeli da pričaju, te da prokomentarišu oblasti za koje su zaduženi.

Bolji dani

Iz grada su u januaru najavili bolje dane za vatrogasce, kada je objavljen oglas o nabavci tri nova vozila. Predviđena je nabavka jednog malog navalnog vatrogasnog vozila, čija je procijenjena vrijednost, prema ugovoru, 250.000 KM, bez PDV-a, i dva vatrogasna vozila za šumske požare u vrijednosti od 500.000 KM, takođe bez PDV-a. Postupak nabavke je i dalje u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije