Banja Luka

Zlatna matematičarka Tijana Babić ide na nova takmičenja

Zlatna matematičarka Tijana Babić ide na nova takmičenja
Zlatna matematičarka Tijana Babić ide na nova takmičenja

Mlada matematičarka Tijana Babić, koja je krajem decembra osvojila zlatnu medalju na Evropskom matematičkom kupu, nastavila je vrijedno da vježba i poslije toga, pa je već naredne sedmice čeka školsko takmičenje.

Ova učenica drugog razreda banjalučke Gimnazije, koja je bila najbolja od 113 učesnika srednjih škola iz cijele Evrope i SAD, kaže nam da svoje znanje iz matematike brusi od sedmog razreda.

Smatra da je bitan talenat prema brojevima i zadacima, ali da je veoma važan i uloženi trud.

Kaže da matematiku vježba onoliko koliko joj to druge školske obaveze dozvoljavaju.

''Za ovu oblast treba možda više truda nego za neke druge, ali uz vježbu sve se može postići, tako da oni koji imaju manje prirodnog talenta to mogu da nadomjeste sa više vježabanja", rekla je Tijana.

Njen otac Živomir kaže da Tijana na takmičenja ide od sedmog razreda osnovne škole, da je bilo perioda i kada se pomalo zasitila zadataka, ali da i pored toga još vrijedno vježba.

"Bila je prvak BiH, učestvovala je na Balkanskom matematičkom takmičenju i sada ovom Evropskom kupu", rekao je ponosni otac Živomir.

U porodici Babić i Tijanina starija sestra Milica, koja je učenica četvrtog razreda banjalučke Gimnazije, maher je za matematiku, dok tri mlađe sestre i brat pokazuju interesovanje za druge aktivnosti.

Tijana i njena sestra rješavale su zagonetke sa roditeljima još od mlađih dana i uvijek im je to bilo zanimljivo.

Slobodno vrijeme Tijana provodi baveći se drugim aktivnostima, a takođe je učestvavala i na šahovskim takmičenjima.

Kao šahistkinja bila je državni prvak u svojoj konkurenciji, a dešavalo se da se šahovska takmičenja poklope sa onim iz matematike, zbog čega na njima nije mogla da učestvuje.

Za ovaj Evropski kup, koji je održan u decembru u Zagrebu, na kojem je Tijana imala najviše bodova, učesnici rade zadatke u svojim zemljama, pod strogom kontrolom instruktora, nakon čega se rješenja šalju na ocjenjivanje u centralu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije