Banja Luka

Značaj slobode u amanet mlađima

Značaj slobode u amanet mlađima
Značaj slobode u amanet mlađima

BANJALUKA - Život za slobodu grada dalo je oko 4.500 antifašista, a Banjaluka je iznjedrila 21 narodnog heroja, čija je neprolazna veličina, 70 godina od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, iznova slavljena.

"To je naša obaveza i dužnost da mlađim generacijama prenosimo ono što se počesto u posljednje vrijeme počelo u istoriji i zaboravljati ili pokušava čak i revidirati", naglasio je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Sedam decenija kasnije, Banjaluka je moderan evropski grad, prepoznatljiv regionalni centar, bezbjedna, humana i urbana sredina. Istaknuto je to tokom manifestacije obilježavanja Dana grada, 22. aprila, koja je protekla u duhu brojnih prigodnih sadržaja - kulturnih, zabavnih i sportskih, te polaganjem vijenaca na više spomen-obilježja.

Svečanostima su prisustvovali predstavnici grada, delegacije Narodne skupštine i Vlade RS, SUBNOR-a, boračkih udruženja i delegacije gradova prijatelja, Kajzerslauterna, kao i mnogobrojni građani.

"Danas je dan kada proslavljamo slobodu i pobjedu nad strašnim zlom koje je zadesilo čovječanstvo. Iako se to desilo davno, treba da budemo svjesni svih onih stabilizacijskih vrijednosti koje nosi jedna ovakva pobjeda", naglasila je Željka Cvijanović, premijerka RS, položivši vijenac na Spomenik palim borcima NOR-a.

Vijence su položili i Siniša Karan, izaslanik predsjednika RS, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, Anton Kasipović, ministar pravde RS, narodni poslanici u NS RS, kao i Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, predstavnici Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka, političkih partija, Saveza logoraša RS, Društva "Josip Broz Tito" te SUBNOR-a i drugih organizacija i udruženja.

"Te noći kada sam sa svojom Prvom brigadom ušao u grad, Banjaluka je bila porušena, ali postojao je veliki entuzijazam omladinaca, koji je preobrazio grad u novo ruho. Samo iz 'Pelagića' otišlo je oko 50 članova društva u partizanske jedinice, od kojih je sedmoro proglašeno narodnim herojima, a među njima tri rođena brata iz porodice Mažar - Josip, Ivica i Zdravko", prisjeća se Rade Džajić, predsjedik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Banjaluka je slobodarski grad, a dan kada slavi pobjedu nad fašizmom uveličali su i članovi delegacija devet bratskih gradova.

"Imamo odlične uslove za saradnju i zato moramo sarađivati", naglasio je Nikolae Robu, gradonačelnik Temišvara, poželjevši građanima Banjaluke sreću, uspjeh i prosperitet.

Građani ističu da im ovaj grad mnogo znači, ali ima i onih koji smatraju da se na pojedinim stvarima treba poraditi.

"Mislim da mnogo stvari treba još riješiti kako bi grad bio po mjeri građana, prije svega komunalnih i infrastrukturnih problema", rekao je Igor Ćeranić.

Penzionerka Radojska Salatić i Dejan Kuruzović, učenik, zadovoljni su što su ovaj dan imali priliku da se posluže gastronomskim specijalitetima.

Rođendanska torta

Slavljenička atmosfera je vladala u čitavom gradu, ali je gastronomski dio proslave bio u Gospodskoj ulici, gdje su prvi put posluženi torta i drugi specijateliti, koje je pripremilo 14 ugostitelja i učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole.

"Ovo je prilika da se predstavimo građanima, ali i našim gostima, i to je dobro kako za grad tako i za našu ukupnu turističku ponudu", rekao je Ostoja Barašin, direktor TOBL.

Pasuljijada

Proslavi Dana grada pridružili su se i građani, koji su na Trgu Krajine uživali uz roštiljske specijalitete na roštiljijadi, dok su na tvrđavi Kastel odmjerene snage u pasuljijadi.

"Ključ grada"

"Ključ grada Banjaluke" s poveljom "Počasni građanin grada Banjaluke" pripali su prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću, za humana djela, a u Gradskoj upravi se nadaju da će mu uskoro lično biti uručena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije