BiH

"1. mart okidač za početak rata u BiH"

"1. mart okidač za početak rata u BiH"
"1. mart okidač za početak rata u BiH"

BANJALUKA - Obilježavanje 1. marta kao takozvanog dana nezavisnosti BiH apsolutno je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, jer taj datum predstavlja uvod u ratna dešavanja na ovim prostorima, saglasni su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da Bošnjaci nastavljaju da insistiraju na nečemu što je podijelilo BiH i po ponašanju i načinu razmišljanja nisu daleko otišli od 1992. godine.

"Taj dan je ubijen srpski svat u Sarajevu Nikola Gardović, nakon čega su počeli krvavi sukobi u BiH. Bošnjaci su napravili model priče o agresiji i nezavisnoj BiH, iako za tako nešto nema istorijskog i pravnog utemeljenja", rekao je Stevandić Srni, napomenuvši da na nivou BiH treba usaglasiti zakon o praznicima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu Srpske Radovan Višković naglasio je da je ubistvo Gardovića u Sarajevu okidač za početak rata u BiH.

"Svi mi u BiH platili smo ogromnu cijenu nakon 1. marta 1992. godine. Srbi u BiH nikada neće priznati taj datum kao takozvani dan nezavisnosti BiH", rekao je Višković Srni.

Šef Kluba DNS-a u parlamentu Srpske Spomenka Stevanović istakla je da nema zakona o praznicima u BiH i da Bošnjaci zloupotrebljavaju zajedničke institucije BiH za obilježavanje datuma kao što je 1. mart.

"Bošnjački političari rade na rušenju BiH, jer potezima koje povlače izazivaju legitiman otpor Republike Srpske i svih srpskih političkih partija", rekla je Stevanovićeva Srni.

Šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu Srpske Branislav Borenović rekao je Srni da se 1. mart, kao dan takozvane nezavisnosti BiH, nikada neće obilježavati u Republici Srpskoj.

"Da živimo u normalnoj državi taj datum niko i nikada ne bi obilježavao. Bošnjaci pokazuju da žive u prošlim vremenima i Republika Srpska nema namjeru da odgovara na takve provokacije", kaže Borenović.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH taj dan se obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović, te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije