BiH

AP: Hladnoća nova prepreka za migrante na granici BiH i Hrvatske

AP: Hladnoća nova prepreka za migrante na granici BiH i Hrvatske
Foto: Ilustracija | AP: Hladnoća nova prepreka za migrante na granici BiH i Hrvatske

VELIKA KLADUŠA - Migranti na granici sa BiH i Hrvatskom suočavaju se sa novom preprekom - hladnoćom, piše AP ističući da se stotine migranata nalaze u improvizovanim kampovima, među kojima je i onaj u Velikoj Kladuši, bez grijanja i bilo kakvih uslova za život.

"Jako je hladno kod granice BiH i Hrvatske i ništa zaista ne može da ugrije migrante, koji su tu postavili kampove", navodi AP.

Poslije blage zime, vremenski uslovi na Balkanu su se pogoršali, konstatuje američka agencija ističući da je približavanje još jedne zime najavilo težak period za migrante, "zaglavljene u regionu dok pokušavaju da stignu do zapadne Evrope".

"Stotine migranata nalaze se u improvizovanim kampovima, a nemaju ni grijanje ni uslove za život. Neki bježe od ratova u svojim otadžbinama na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji. Drugi su otišli zbog siromaštva, nedostatka slobode ili nade u bolju budućnost", ukazuje agencija.

Kao primjer jednog takvog kampa, navodi onaj u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu BiH, koji je udaljen samo kilometar od dobro zaštićene granice, gdje desetine migranata "dane i noći" provodi u pokušaju da pređu u Hrvatsku, zemlju članicu Evropske unije.

"Poslije dugih putovanja, mnogi migranti nemaju zimsku obuću, tople čarape, kape ili rukavice. Oko sebe ogrću ćebad, ostavljajući jedva vidljiva lica. Za vrijeme ručka, oni u redu čekaju topli obrok, koji obezbjeđuju humanitarne grupe", opisuje agencija.

Navodi i da se pojedini žale da su im ruke plave od hladnoće i da ne znaju šta da rade.

AP ističe da vlasti u BiH imaju poteškoće da pronađu smještaj migrantima u zemlji, kao i da neki od njih odbijaju da idu u kampove koji su pod kontrolom vlade, želeći da okušaju svoje šanse na granici. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije