BiH

Aćić: Izbor potpredsjednika i delegata vjerovatno 5. decembra

Aćić: Izbor potpredsjednika i delegata vjerovatno 5. decembra
Foto: N.N. | Aćić: Izbor potpredsjednika i delegata vjerovatno 5. decembra

BANJALUKA - Nastavak prve sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojem bi trebalo da budu imenovani potpredsjednici parlamenta i izabrani delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću naroda Republike Srpske mogao bi da bude održan 5. decembra, izjavio je danas generalni sekretar Narodne skupštine Marko Aćić.

Poslanici su u prvom dijelu sjednice donijeli odluku da Narodna skupština ima do četiri potpredsjednika, a Aćić je naveo da oni još nisu izabrani jer nisu stigli prijedlozi.

"Očekujemo ih prije zakazivanja sjednice čiji bi dnevni red trebalo da se odnosi i na izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću naroda Republike Srpske i radnih tijela parlamenta. S obzirom na to da je Izbornim zakonom BiH definisano da u roku od 30 dana od saopštavanja rezultata izbora moramo da izabremo delegate, očekujem da bi ta sjednica mogla da bude 5. decembra", rekao je Aćić novinarima.

Prema njegovim riječima, najvjerovatnije u četvrtak i petak, 22. i 23. novembra, biće pozvani elektori, odnosno predstavnici Bošnjaka i Hrvata u jedinicama lokalne samouprave da izaberu četiri nedostajuća delegata.

"U Narodnoj skupštini imamo po četiri poslanika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda i svaki od njih predlaže jednog delegata, a nedostajuća četiri će izabrati svi ostali odbornici iz reda ovih konstitutivnih naroda. Očekujem da ćemo na toj sjednici Narodne skupštine sve kompletirati i imati novi saziv Vijeća naroda 6. decembra, ako taj rok ne bude ranije", naglasio je Aćić.

Narodna skupština juče je usvojila zaključak da političke partije i poslanici pojedinačno dostave ovjerene liste prijedloga za delegate do 28. novembra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije