BiH

Akademska zajednica: Podrška jedinstvu u odbrani prava na proslavu Dana republike

Akademska zajednica: Podrška jedinstvu u odbrani prava na proslavu Dana republike
Akademska zajednica: Podrška jedinstvu u odbrani prava na proslavu Dana republike

ISTOČNO SARAJEVO- Akademska zajednica Univerziteta u Istočnom Sarajevu daje punu podršku zajedničkoj izjavi zvaničnika Republike Srpske o neprihvatanju odluke Ustavnog Suda BiH i jedinstvu u odbrani prava da Srpska slavi 9. januar - Dan Republike.

Organi Univerziteta, nastavno i nenastavno osoblje, kao i studentske organizacije Univerziteta smatraju da proslava Dana Republike Srpske - 9. januara ne ugrožava vjerski i nacionalni identitet nijednog konstitutivnog naroda, da nikada nije sadržala, a ni sada ne sadrži elemente diskriminacije prema bilo kome i da je u potpunosti u skladu sa univerzalnim vrijednostima evropskih tekovina.

"Akademska zajednica Univerziteta zna šta je objektivna istina. Mi znamo šta nam je jezik, kultura, istorija. Naše spoznaje nikada nisu ugrožavale druge narode sa kojima živimo. Republika Srpska je naša domovina. Dan Republike Srpske je naša tekovina", navodi se u saopštenju Univerziteta.

Akademska zajednica Univerziteta u Istočnom Sarajevu ističe da se odlukom Ustavnog suda BiH ignoriše zakon i narušavaju osnovna ljudska prava i slobode.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. novembra da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su juče zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Narodna skupština Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije