BiH

Alija Izetbegović bio za podjelu BiH

Alija Izetbegović bio za podjelu BiH
Alija Izetbegović bio za podjelu BiH

SARAJEVO - Ideja o podjeli BiH na tri dijela, koju mnogi podržavaju, dok joj se mnogi protive, nije nova i datira još iz 1993. godine kada je tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović potpisao čak i sporazum, ali je potom odustao pod pritiskom, javljaju sarajevski mediji.

Bliski saradnici Alije Izetbegovića danas kažu da BiH javnost o tome tada nije bila u potpunosti upoznata.

Najprije je na to podsetio akademik Muhamed Filipović, koji je gostujući na TV Alfa, ispričao da je Alija Izetbegović tada išao u Lisabon i parafirao sporazum o podeli BiH na tri dijela, ali da je od toga odstupio pod pritiskom Bošnjaka medu kojima je bio i on.

˝Na razgovorima u Ženevi ja sam odmah reagovao čim sam vidio da se tamo ne radi o uspostavljanju mira, nego o tome kakva će biti organizacija BiH˝, rekao je Filipović i dodao da je insistirao prvo na uspostavljanju mira i integriteta zemlje u okviru kojih bi se razagovaralo o budućem uređenju države.

Advokat i bivši prvi predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak je potvrdio Filipovićeve reči gostujući u emisiji ˝Pošteno˝ na FTV-u.

Zubak je za sarajevski ˝Dnevni avaz˝ potom rekao da je model podjele BiH na tri dela, Alija Izetbegović praktično prihvatio tokom pregovora koji su u septembru 1993. vođeni na britanskom ratnom brodu "Invincible".

˝Tokom tih pregovora, kojima je prisustvovao i Alija Izetbegović, dogovoreni su principi podjele BiH kroz tri republike. Problemi su tada nastali u vezi s teritorijalnim razgraničenjem. Na kraju je Alija Izetbegović, ipak, povukao svoju saglasnost, ali, koliko ja znam, on je to uradio pod uticajem svog tadašnjeg pravnog savjetnika Frensisa Bojla ˝, rekao je Zubak.

On je precizirao da su to bili pregovori u okviru Oven-Stoltenbergovog plana te da su na spomenutom brodu rezultirali sporazumom sve tri strane.

Bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović kazao je za "Avaz" da je na britanskom ratnom brodu "potpisan određeni sporazum, koji je zaista budio određene sumnje".

˝Ja tada nisam bio prisutan, ali mislim da BiH javnost o tome nije bila u potpunosti informisana. Međutim, srećom je krajem septembra 1993. godine na sastanku u Lozani (Švajcarska), gdje sam ja bio prisutan, odbijen taj plan tri etničke republike. Tada su to učinili članovi Predsjedništva RBiH. Međutim, na tom sastanku nisu bili Alija Izetbegović i Ejup Ganić, a svi ostali jesu˝, rekao je Lazović.

‘’Tek nakon što je definitivno odbijen plan o podjeli BiH na tri etničke republike’’, priča Lazović. Alija Izetbegović telefonom je razgovarao prvo s lordom Ovenom, pa onda i sa njim, "tražeći da odbijemo taj plan, i to kada smo ga već odbili".

‘’Avaz˝ je objavio i faksimil tadašnjeg izvještaja objavljenog u američkom ˝Tajmsu˝ da je plan podjele prihvaćen. Izveštač ˝Tajmsa˝ Čak Sudetić objavio  je tada da su medijatori javili o dogovoru svih strana o planu koji odobrava predloženu muslimansku državu sa izlazom na Jadransko more".

˝Alija Izetbegović je izlaz na more postavio kao jedan od glavnih uslova za prihvatanje trenutnog mirovnog plana, koji bi podjelio BiH na tri etničke republike, sa izgledima da bi srpska republika eventualno bila pripojena Srbiji, a hrvatska republika Hrvatskoj˝, objavio je ˝Tajms˝

Sudetić je napisao i da je tadašnji bh. ministar spoljnih poslova Haris Silajdžić rekao su predlozi ispostovali muslimanske zahtjeve za izlaz na more.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije