BiH

Ambasada u Londonu prva "pod zakup"

Ambasada u Londonu prva "pod zakup"
Ambasada u Londonu prva "pod zakup"

SARAJEVO - London će biti prva evropska metropola u kojoj će jedno diplomatsko-konzularno predstavništvo (DKP) uskoro početi koristiti predstavnici dvije regionalne države, BiH i Makedonije.

Naime, ukoliko sutra Dom naroda parlamenta BiH da saglasnost za ratifikaciju sporazuma između BiH i Makedonije o kolokaciji (zajedničkom dijeljenju DKP-a), i formalno-pravno steći će se uslovi za početak funkcioniranja "dvije ambasade pod jednim krovom".

Kako nam je pojašnjeno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, Makedonija je prva država regije koja je iskazala interes da koristi prostorije bh. ambasada u četiri evropske prijestolnice, a London je iz praktičnih razloga prvi na redu.

Budući da je sukcesijom BiH pripao ogromni objekat ambasade u Londonu, predstavnici Makedonije će ga uskoro početi koristiti kao podstanari - uredno plaćajući kiriju za mjesečni zakup.

"Nakon ratifikacije sporazuma radiće se aneksi u vezi s mogućim lokacijama. To će biti posao radnih grupa. Još nismo konkretno dogovorili destinacije", kaže Amer Kapetanović, pomoćnik ministra za bilateralne odnose.

Ipak, kako nam je potvrđeno, nakon Londona na red će doći Madrid, po istom principu. U ambasadu koju ovdje koristi BiH useliće se Makedonci kao "podstanari", a za te usluge plaćaće mjesečnu kiriju koju dvije strane dogovore.

Dragiša Delić, predsjednik Radne grupe MVP-a za kolokacije i pomoćnik za opće poslove, pojašnjava da, također, traju razgovori i o kolokaciji u Norveškoj (Oslo) i Kanadi (Otava).

"Makedonci su izrazili želju da uđu u naše objekte i oni su taj sporazum već ratifikovali, sada smo mi na redu. Međutim, jedno od značajnih pitanja u cijelom ovom procesu jeste kako bezbjednosno ovo opservirati. Ambasada je eks-teritorija u srcu Londona, naša odgovornost, mi je izdajemo pod zakup i odgovaramo za to", pojašnjava Delić.

Sličan dogovor, dodaje, BiH ima i s Crnom Gorom, dok postoje slične ideje i kada je u pitanju Srbija.

Na pitanje da li postoji neka vrsta reciprociteta, Delić kaže da još ne, ali da BiH može da traži ulazak u makedonske ambasade tamo gdje procijeni da ima interes ili da postoji potreba.

Podsjećamo, ideja o dijeljenju DKP-a sa zemljama regije nastala je po ugledu na skandinavski model, a datira još odavno. Osim finansijskog aspekta (velikih ušteda), ideja kolokacije bazira se i na efikasnijem pokrivanju najvažnijih geopolitičkih dijelova svijeta gdje BiH nema bukvalno niti jedno predstavništvo, kakav je slučaj s Južnom Amerikom, ali i gotovo kompletnim afričkim kontinentom.

Pitanje je, međutim, kada će BiH biti u situaciji da uspostavi sličan sporazum sa državama (prevashodno Srbijom) koje su izuzetno dobro pokrivene u ovim dijelovima svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije