BiH

Ambasador BiH pri UN pisao Guterešu: Komšić iz odmazde opozvao hrvatske ambasadore

Ambasador BiH pri UN pisao Guterešu: Komšić iz odmazde opozvao hrvatske ambasadore
Foto: Ilustracija | Ambasador BiH pri UN pisao Guterešu: Komšić iz odmazde opozvao hrvatske ambasadore

NJUJORK - Ambasador pri stalnoj misiji BiH u UN Ivica Dronjić naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić iz odmazde opozvao sve Hrvate koji obavljaju dužnost ambasadora i generalnih konzula, jer ga Hrvati u BiH ne prihvataju za legitimnog predstavnika.

Dronjić, koji će naredne sedmice okončati svoju misiju kao ambasador, naveo je u oproštajnom pismu Guterešu da su Komšića izabrali Bošnjaci.

"Nakon opštih izbora održanih u oktobru prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH, koji je izabran glasovima Bošnjaka zahvaljujući 'rupi u Ustavu i Izbornom zakonu', kao akt odmazde što ga Hrvati koji žive u BiH ne prihvataju za legitimnog predstavnika, odlučio je da opozove sve Hrvate koji obavljaju dužnosti ambasadora i generalnih konzula, njih 11 ukupno, samo na osnovu njihove nacionalnosti", navodi Dronjić.

Dronjić ističe da se i on nalazi među Hrvatima koje je opozvao član Predsjedništva Željko Komšić, bez obzira što ima besprekornu diplomatsku karijeru dužu od 32 godine, prenosi portal "Klix".

On je prije dva dana poslao oproštajno pismo Guterešu u kojem ga informiše da će svoju funkciju kao ambasador u UN prepustiti u ponedjeljak, 18. februara.

Dronjić konstatuje da je imao vjerovatno jednu od najkraćih diplomatskih karijera u UN, jer je kao ambasador pri stalnoj misiji BiH u UN imenovan u septembru 2018. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije