BiH

Ambasador Japana obišao deminirana područja

Ambasador Japana obišao deminirana područja
Ambasador Japana obišao deminirana područja

BIHAĆ - Ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki obišao je danas deminirane lokacije u opštinama Bihać i Velika Kladuša povodom završetka projekta "Podrška aktivnostima deminiranja u opštinama Bihać i Velika Kladuša".

Lokacije Grabež/Čekrlije jedan i Grabež/Put dva u opštini Bihać, te Johovica/Kovčeg u Velikoj Kladuši, osim Jamazakija, obišli su i predstavnici Međunarodne organizacije za pomoć u deminiranju i pomoć žrtvama od mina /ITF/, BH MAK-a, kao i predstavnici opština Bihać i Velika Kladuša.

"Nažalost, i 19 godina nakon okončanja ratnih dejstava, BiH se suočava sa veoma izraženim problemom minske kontaminiranosti, te je minama najzagađenija zemlja u Evropi i sigurno jedna od najzagađenijih u svijetu. Upravo iz tog razloga, podrška aktivnostima deminiranja jedan je od prioriteta kada je riječ o politici pomoći Japana u BiH", saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.

Od 2010. do 2013. godine sredstvima Japana, posredstvom ITF-a, ukupno je očišćena površina od 1.093.400 metara kvadratnih koja je sada bezbjedna i lokalno stanovništvo može da je koristi.

Na 220.570 metara kvadratnih na 14 lokacija pronađene su 32 mine i 19 neeksplodiranih ubojitih sredstava. Tehničkim izviđanjem pregledano je 872.830 metara kvadratnih i na 23 lokacije u opštinama Gračanica, Petrovo, Orašje, Lukavac, Velika Kladuša i Bihać nađeno 37 mina i 58 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Japan je za projekt protivminskih akcija u BiH do sada kroz ITF donirao 1,9 miliona evra.

Od osnivanja 1998. godine, ITF je prikupio više od 382 miliona dolara donacija, čime je očišćeno više od 126,4 miliona metara kvadratnih u jugoistočnoj Evropi i na južnom Kavkazu.

Samo za projekte u BiH, ITF je do sad prikupio i implementirao više od 183 miliona dolara donatorskih sredstava, čime je očišćeno više od 68 miliona metara kvadratnih površina zagađenih minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije