BiH

Američki ambasador u BiH na čekanju već 143 dana

Američki ambasador u BiH na čekanju već 143 dana
Američki ambasador u BiH na čekanju već 143 dana

VAŠINGTON - Zbog neslaganja republikanaca i demokrata u američkom Kongresu u vezi sa procedurama prihvatanja nominacija za razna imenovanja, većina imenovanja predsjednika Baraka Obame još nisu potvrđena od strane Senata.

Rekord drži Karlos Paskual, koji na poziciju pomoćnika sekretara za energetiku nije stupio ni 786 dana nakon što ga je Obama imenovao na tu funkciju.

Prema stranici američkog Stejt departmenta u dijelu o imenovanjima ambasadora u drugim zemljama, "rekorder" je Brajan Nikols, kojeg je Obama na poziciju ambasadora u Peruu imenovao prije 293 dana.

Od 25 nominovanih ambasadora novi američki ambasador u BiH Morin Kormak imenovana je prije 143 dana. Iako je od imenovanja prošlo gotovo pet mjeseci, ona se na listi čekanja od 25 nalazi tek na 22. mjestu. Iza nje su imenovani za pozicije ambasadora u Kuvajtu, Švajcarskoj i na Bahamima. Kasandra Bats je, naime, za ambasadora na Bahamima nominovana prije nešto više od dva mjeseca.

Najveći broj upražnjenih mjesta se nalazi u Africi i Južnoj Americi, dok su pozicije najpopunjenije u Evropi. Osim u BiH, na ambasadore u Evropi čekaju u Albaniji, Angoli, Norveškoj, na Islandu, u Mađarskoj, te u Švajcarskoj. Najduže upražnjeno mjesto u Evropi je u Albaniji, gdje se na ambasadora čeka već 262 dana.

Američki državni sekretar Džon Keri nedavno je izrazio nezadovoljstvo činjenicom što Senat ne imenuje ambasadore, izrazivši zabrinutost za američku nacionalnu bezbjednost.

O ovom problemu nedavno je pisao i ugledni "Vašington post", u kojem je Roberta Džakobson, zadužena za Latinsku Ameriku i Kanadu u Stejt departmentu, istakla da većina zemalja u kojima nema američkog ambasadora misli da je to upereno protiv njih.

"Bez obzira na to koliko se mi trudili da objasnimo da se radi o stranačkim problemima u Senatu, oni osjećaju da je to personalno i protiv njih", navodi ona. Ipak, većina stručnjaka se slaže da nepostavljenja ambasadora neće imati štetni uticaj, jer je, kako smatraju, američka diplomatska služba među najboljima u svijetu.

Kormakova je početkom marta imala saslušanje pred Spoljnopolitičkim odborom američkog Senata, a sada se čeka da bude i formalno potvrđena. Ona je tada, među ostalim, rekla da su SAD investirale svoj politički, ljudski i ekonomski kapital da doprinesu miru i stabilnosti u BiH i izgrade njene poslijeratne institucije.

"S tim procesom nastavljamo u želji da ojačamo bh. demokratiju, pospješimo bolju vladu, pojačamo poštovanje ljudskih prava i promovišemo ekonomski prosperitet", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije