BiH

Anton Kasipović: Prvo nadležnost pa apelacioni sud

Anton Kasipović: Prvo nadležnost pa apelacioni sud
Anton Kasipović: Prvo nadležnost pa apelacioni sud

SARAJEVO, BANJALUKA - Apelacioni sud BiH dolazi u obzir samo ako se dogovorimo o nadležnostima, u suprotnom povući ću svoju saglasnost. Dakle, u obzir dolazi samo kompletan paket.

Ovo je juče za "Nezavisne" izjavio Anton Kasipović, ministar pravde RS, na pitanje da prokomentira posljednje informacije iz Brisela o sastanku predstavnika Evropske komisije i BiH o reformi pravosuđa.

Naime, mediji su prenijeli da je na posljednjem sastanku Evropska komisija od predstavnika BiH zatražila približavanje stavova kako bi do predstojećeg strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa 11. maja bio utvrđen novi zakon o sudovima, koji, između ostalog, predviđa i formiranje apelacionog suda BiH.

"Nemam nikakve informacije, ni o čemu, ni da je neko bio u Briselu, ni šta se dogodilo, ni da su o nečemu razgovarali. Zatražiću informacije od ministra Grubeše (Josip Grubeša, ministar pravde u Vijeću ministara BiH)", rekao je juče Kasipović.

Od Grubeše smo i mi željeli da čujemo informaciju više, međutim nakon što smo u Ministarstvo poslali mail sa pitanjima o ovom događaju, na kraju nam je poručeno da se Grubeša o ovome neće očitovati.

Barem ne javno i za medije.

Stavove smo zatražili i od Ministarstva pravde FBiH, ali nam do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije odgovoreno na pitanja.

Tokom dana je iz Ministarstva pravde BiH saopćeno da su Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH, i predstavnici EU na sastancima održanim u Briselu "izrazili jasnu opredijeljenost da započete reforme pravosuđa u BiH treba dovesti do kraja".

Kako su naveli, Kristijan Danijelson, generalni direktor Direkcije za proširenje i susjedstvo EU, pohvalio je dosadašnji rad Podgrupe za pravosuđe, ističući da je ovo izuzetno važan trenutak za BiH budući da je u toku priprema izvještaja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo u EU.

"U proteklom periodu dogovoreno je mnogo stvari u vezi sa reformom pravosuđa, kao što je izdvajanje apelacionog odjeljenja Suda BiH u samostalni apelacioni sud BiH", rekao je Pivić.

On je izrazio uvjerenje da će u nastavku razgovora biti postignut dogovor o nadležnostima sudova, čime bi u potpunosti bila završena reforma Suda BiH.

Pivić je najavio da bi na narednim sastancima o strukturalnom dijalogu mogao biti postignut dogovor o svim preostalim pitanjima, "kako bi nakon Suda BiH otpočela reforma Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije