Privreda

Autoput Banjaluka-Doboj koštaće 401 milion evra

Autoput Banjaluka-Doboj koštaće 401 milion evra
Autoput Banjaluka-Doboj koštaće 401 milion evra

BANJALUKA - Vlada RS će na sutrašnjoj tematskoj sjednici u Doboju razmatrati informaciju o dosadašnjim aktivnostima na pripremi izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj, s prijedlogom odluke i predugovora.

Nakon sjednice, Alekandar Džombić, predsjednik Vlade RS, prisustvovaće i potpisivanju predugovora između Javnog preduzeća "Autoputevi RS" Banjaluka i Kineske kompanije za puteve i mostove CRBC.

Kako smo saznali iz Vlade RS, predugovorom, koji će sutra biti odobren, predviđeno je da autoput gradi Kineska kompanija za puteve i mostove CRBC, koja će, kako je predviđeno, kao podizvođače angažovati firme iz Republike Srpske, te da će za izgradnju koristiti domaće materijale i resurse.

Saznajemo da je usaglašena cijena između "Autoputeva RS" i CRBC-a 5.580.000 miliona evra po kilometru, odnosno da će ukupna cijena 72 km dugog autoputa biti oko 401 milion evra.

Predviđeno je da kredit za 85 odsto sredstava potrebnih za izgradnju autoputa odobri kineska EHIM banka, dok će ostatak RS obezbijediti iz budžeta, odnosno radi se o sredstvima koja je RS već uložila dosad. Naime, RS je već obavila oko 90 odsto eksproprijacije zemljišta kojim će prolaziti trasa, te je putem zagrebačkog IGH-a izradila idejni projekat, koji je naknadno i revidovan.

Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", nam danas nije mogao iznositi detalje predugovora, ali je rekao da bi sve pripremne radnje trebalo da budu obavljene tokom ove godine, te da bi gradnja trebalo da počne u rano proljeće 2012.

"Sve zavisi samo od kineske banke, koliko joj treba da odobri kredit. U idealnom slučaju, ako u ovoj godini bude došlo do kreditnog ugovora, mi bismo potpisali i izvođački ugovor i već ove godine počeli s pripremama koje se odnose na finalizaciju projektne dokumentacije i prilagođenje konačnog izvođačkog projekta koji bi Kinezi prilagodili svojoj metodologiji", rekao je Topić i dodao da će gradnja trajati maksimalno tri godine.

Rekao je da će ovaj ugovor biti jeftiniji u odnosu na ugovor koji je Vlada RS namjeravala potpisati s austrijskim "Strabagom", koji je odustao zbog toga što nije mogao naći novac.

"Ugovor sa 'Strabagom' je bio koncesija, a ovaj ugovor s Kinezima je naše kreditno zaduženje. Koncesija je inače u pravilu skuplja, ali se država ne mora zaduživati. S druge strane, izgradnja putem zaduženja je jeftinija, ali se država mora zadužiti", rekao je Topić.

"Autoputevi RS" su zajedno s konsultantskom kućom "Deloit" i u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza RS pripremili potrebnu dokumentaciju i za slučaj da se autoput gradi na bazi koncesije i za slučaj da se gradi po odredbama Zakona o javnim nabavkama.

U Pekingu 26. maja 2010. godine je Milorad Dodik, bivši predsjednik Vlade RS, potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji u izgradnji transportne infrastruke s Kineskom korporacijom za puteve i mostove, a Kancelarija ekonomskog i komercijalnog savjetnika Ambasade Kine u BiH je u julu 2010. godine izdala pismo podrške.

Autoput u brojkama

5.580.000 miliona evra po kilometru

401 milion evra koštaće gradnja 72 kilometra

85 odsto sredstava potrebnih za izgradnju autoputa odobriće kineska EHIM banka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije