BiH

Autoputem do Gradiške do kraja godine

Autoputem do Gradiške do kraja godine
Autoputem do Gradiške do kraja godine

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su aktivnosti na izgradnji autoputa Banjaluka - Gradiška u završnoj fazi i da se očekuje da se krajem oktobra pristupi tehničkom prijemu, a da se u novembru završe svi formalni uslovi i dobijanje upotrebne dozvole za korištenje auto-puta.

Prema njegovim riječima, sa hrvatskom stranom dogovoreno je da RS za dio mosta na Savi uđe u proces raspisivanja tendera i pokuša da stvori uslove da već u toku zime počnu radovi na mostu kako bi se autoput Banjaluka - Gradiška spojio sa autoputem Beograd - Zagreb.

"Za autoput Banjaluka - Doboj u ovoj fazi očekujemo odobrenje Kineske razvojne banke za kredit", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da Srpska nastavlja sa investicionim aktivnostima te najavio rekonstrukcije i rerganizaciju elektroprivrednog sektora RS kako bi se stvorilo jedno preduzeće.

"Naš cilj je da stvorimo jednu moćnu kompaniju u RS koja će biti regionalnog karaktera i moći da se nosi na energetskim tržištima i berzama na način da bude respektabilna. Dosadašnja organizacija Elektroprivrede RS od nekoliko zavisnih preduzeća u primarnoj proizvodnji i distribuciji dovodila je samo do nelojalne konkurencije i samo aktivnošću menadžmenta na nivou matičnog preduzeća i podrškom vlade mogli smo da iskazujemo to zajedničko", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je RS prije nekoliko godina pod pritiskom međunarodnih faktora natjerana da uđe u rekonstrukciju matičnog preduzeća i napravi akcionarska društva koja bi bila lak plijen za mnoge investitore da ih kupuju.

Dodik je naglasio da je tender za hidroelektrane na Drini zatvoren, da postoje tri respektabilna  ponuđača, a da će biti izabran onaj koji bude davao najbolje uslove.

"Aktivnosti oko izgradnje TE Ugljevik tri idu uobičajenim tempom za ovaj period investiranja, a obaviješteni smo od vlasnika kompanije koja pravi TE Stanari da su dobili odobrenje Kineske banke za kreditiranje izgradnje TE Stanari i da ćemo pristupiti podršci ovim projektima", rekao je Dodik.

On je naglasio da je na rijeci  Bosni od Doboja do ušća u Savu u planu izgradnja tri elektrane sa norveškom firmom koja je dobila novac za izgradnju i da očekuje da se razjasne formalni zastoji.

"Radimo na preispitivanju politika oko malih elektrana. Naše opredjeljenje je da ćemo za dozvole koje su ranije date, a nisu pokrenute, ući u proces raskida ugovora", rekao je Dodik.

On je dodao da se radovi na Čemernu odvijaju u okviru mogućnosti, a da su nađena sredstva za izgradnju najprije poletne staze, a kasnije i pratećih objekata na aerodromu Trebinje.

Prema Dodikovim riječima, Predsjedništvo BiH dalo je pozitivnu ocjenu za povlačenje sredstava za rekonstrukciju KC Banjaluka, završetak izgradnje bolnice u Bijeljini i otpočinjanje rekonstrukcije i izgradnje novih objekata u bolnici Kasindo.

"U kontaktu smo sa vlastima jedne važne zemlje za realizaciju projekta odbrane od poplava i projekta dodatnog navodnjavanja", rekao je Dodik spominjući italijanske i izraelske kompanije kao partnere za projekat navodnjavanja.

On je dodao da će RS nabaviti dodatne količine pšenice i kukuruza u robnim rezervama kako bi na taj način uticala na kretanje cijena tih namirnica.

Prema njegovim riječima, problemi postoje u zapošljavanju i dodatnom zapošljavanju ljudi i biće "teška borba u očuvanju svakog radnog mjesta, svakog prometa i realne proizvodnje".

Na pitanje novinara da li podržava rad Vlade RS i ministara Miroslava Milovanovića i Željka Kovačevića, Dodik je rekao da Vlada RS u kompletnom sastavu uživa njegovu podršku  pa tako i pomenuti ministri.

Odgovarajući na pitanje o imovini RS na teritori bivših jugoslovenskih republika Dodik je rekao da treba pokrenuti određene akcije da se zaštiti i vrati RS ta imovina, te pozvao nadležne da istraže sve sumnjive aktivnosti i ispitaju sve špekulacije u vezi sa tom imovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije