BiH

BH pošta: Nismo odgovorni za probleme sa glasačkim listićima

BH pošta: Nismo odgovorni za probleme sa glasačkim listićima
BH pošta: Nismo odgovorni za probleme sa glasačkim listićima

SARAJEVO - Javno preduzeće "BH pošta" Sarajevo saopštilo je da ne snosi odgovornost za probleme koji su se pojavili u procesu distribucije, odnosno, uručenja glasačkih listića za predstojeće izbore građanima BiH u inostranstvu.

"BH pošta" je sa ovim stavom reagovala na medijske napise u vezi sa distribucijom glasačkih listića građanima BiH koji žive u inostranstvu, na osnovu video klipova koji kruže veb portalima.

"Da bi se otklonile sve nedoumice u procesu slanja glasačkih listića u inostranstvo, prema nalogu generalnog direktora Muje Butkovića formirana je Komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja prilikom slanja glasačkih listića u inostranstvo koja je utvrdila da odgovornosti za propuste u vezi sa dostavom glasačkih listića u inostranstvo od strane `BH pošte` nije bilo", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se pojašnjava da su predmetne pošiljke /41.321 pismo do 100 grama težine/ preuzete 28. avgusta u skladištu CIK-a u Istočnom Sarajevu i uz pratnju policije dopremljene u objekat Centra "Pošta" Sarajevo.

Po izvršenom istovaru pošiljaka, koje su bile pakovane u kutije, one su pojedinačno ispakovane i svako pismo je pojedinačno žigosano poštanskim žigom /mašinskim i ručnim žigom/, te se tom prilikom izvršila provjera težine pošiljaka i njihov broj.

"Nije utvrđeno da nedostaje neka od pošiljaka, niti da je neka od pošiljaka mase veće od 100 grama". Nakon izvršenog žigosanja predmetnih pošiljaka, one su sukcesivno otpremane u Izmjeničnu Poštu 71 003 Sarajevo gdje je izvršeno sortiranje pošiljaka prema odredišnim državama, te su one vezane u svežnjeve", navedeno je u saopštenju.

Svežnjevi su ubacivani u vreće pismonosnih zaključaka prema odredišnim državama, nakon čega su vreće zatvarane i otpremane preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo na odredišta u skladu sa propisima i standardima Svjetskog poštanskog saveza.

U saopštenju se napominje da su CIK-u dostavljene manipulativne isprave iz kojih je vidljivo kada su otpremljene vreće za odredišne zemlje preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Procedura sačinjavanja svežnjeva je propisana aktima Svjetskog poštanskog saveza i važeća je za sve poštanske operatore u svijetu, navodi se u saopštenju.

Komisija smatra da je u pravilu ispoštovana propisana procedura.

"Da je `BH pošta` Sarajevo postupila prema međunarodnim standardima potvrđuje i svakodnevno prispjeće pošiljaka sa glasačkim listićima iz različitih država svijeta kojima su one otpremljene na identičan način, kao i činjenica da smo ove poslove obavljali i ranijih godina, a na koje nismo imali nikakvih primjedbi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da kao potvrdu o iznesenim stavovima, "BH pošta" Sarajevo posjeduje video snimke sa kamera koje prate i snimaju tehnološki proces primanja i slanja pošiljaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije