BiH

BPS se povlači iz razgovora o formiranju vlada na svim nivoima

BPS se povlači iz razgovora o formiranju vlada na svim nivoima
BPS se povlači iz razgovora o formiranju vlada na svim nivoima

SARAJEVO - Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) - Sefer Halilović saopštila je da se kao politički subjekt povlači iz razgovora o formiranju vlada na nivou Federacije BiH, BiH i drugim nivoima.

"Naš osnovni politički motiv za ulazak u pregovore bio je jačanje države Bosne i Hercegovine i ubrzavanje puta ka EU, u čemu smo pomogli i dobili čestitke političkih predstavnika EU"; navodi se u saopštenju te stranke.

Dodaje se da je BPS-Sefer Halilović odlučio da pomogne u trenutku kada su se objedinile snage koje bi rušile BiH, "te da spriječimo najavljene paljevine naše države".

Osim toga, ističu iz BPS-a, tražili su razrješavanje političkih ubistava i donošenje seta zakona kao što su izmjene izbornog zakona, zakona o VSTV-u, državljanstvu, antikorupcijskog zakona, zakona o smanjenju nameta privredi, smanjenja dažbina za zapošljavanje, ukidanja državnih službenika...

"Iako smo tokom pregovora dobili sve vrste jamstava i obećanja da će moguća buduća Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH, ali i druge institucije i stranke, ići upravo ovim putem i to bez kompromisa i bez obzira na težinu ovoga puta, realno kretanje i političke igre koje predvodi SDA pokazuju sasvim suprotan pravac, odnosno najobičniju borbu za fotelje predstavnika SDA i njihovih satelita, te BPS-Sefer Halilović u takvoj karikaturalnoj situaciji ne želi sudjelovati", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije