BiH

Bajić: Vlada spremna da pomogne nove investicije

Bajić: Vlada spremna da pomogne nove investicije
Bajić: Vlada spremna da pomogne nove investicije

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vanja Bajić rekao je da podržava Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, kojim Vlada Srpske pokazuje da je spremna da pomogne nove investicije i zapošljavanja u Srpskoj.

Tokom rasprave u parlamentu Srpske o Nacrt zakona o izmjenama i doprinosima, Bajić je rekao da očekuje da će primjenom ovog zakona, zbog smanjenja zbirne stope doprinosa za 1,4 odsto ostati 53 miliona KM koji će biti iskorišteni za nove investicije i zapošljavanja u Srpskoj. 

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo smatra da je ovaj nacrt zakona "politikantski, jer nema dobre namjere i neće ništa konkretno donijeti".

"Ovom nacrtu zakona morala je prethoditi ozbiljnija reforma penzionog i zdravstvenog sistema u Srpskoj", istakao je Brčkalo.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da ovo nisu reformski zakoni, već "priznavanje greške" Vlade Republike Srpske.

Poslanik SDS-a Miroslav Božović smatra da ovaj nacrt zakona predstavlja "naknadnu pamet", jer su oni koji danas predlažu smanjenje zbirne stope ranije povećali tu stopu koja je predstavljala opterećenje za privredu Srpske.

Poslanik SDS-a Zlatko Maksimović smatra neprihvatljivim da se ovim nacrtom zakona smanjuju sredstva zdravstvu Republike Srpske, koje se, kako je rekao, trenutno nalazi u veoma teškoj situaciji.

Nije bilo pritisaka na članove

Predsjednik skupštinskog Odbora za praćenje stanja u penzijsko-invalidskom osiguranju Ilija Stevančević negirao je danas navode opozicionih poslanika da je na članove ovog odbora vršen pritisak da glasaju da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima ide u parlamentarnu proceduru.

On je rekao novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su na prvoj sjednici Odbora tri člana glasala da taj zakonski akt ide u proceduru, tri su bila protiv, a dva uzdržana, što znači da Nacrt ne ide na razmatranje u parlament.

Stevančević je naveo da je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, na osnovu prava iz Poslovnika o radu, zatražio od njega da ponovo zakaže sjednicu Odbora radi razmatranja ovog nacrta zakona. 

On kaže da je na drugoj sjednici Odbora većina članova glasala da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima bude razmatran na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske. 

Stevančević je rekao da penzionere u Srpskoj brine to što se ovim zakonom Fond PIO dovodi u još teže stanje, jer će nedostajati 13 do 15 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije