BiH

Barozo: Budućnost BiH u rukama političara

Barozo: Budućnost BiH u rukama političara
Barozo: Budućnost BiH u rukama političara

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je danas niz pozitivnih dešavanja u BiH, kao što su zakoni o državnoj pomoći i popisu, te okvirni dogovor o budžetu, ali je istakao da je potreban dodatni rad i napor da bi BiH nastavila put evropskih integracija, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Barozo je istakao "jasnu i čvrstu podršku" evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, ali je podvukao da njene političke vođe treba u tom cilju da pojačaju rad na reformama i preuzmu odgovornost.

''Očekujemo progres o  pitanju 'Sejdić i Finci'. Nismo još vidjeli napredak, ali sada sam ipak nešto optimističniji", rekao je Barozo novinarima nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji je bio u prvoj posjeti Briselu od kada je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom.

Barozo je rekao da su zemlje u regionu napredovale na putu ka EU i da želi da i BiH napreduje.

"Vi ste građani Evrope, pripadate Evropi. Zemlje u vašem susjedstvu su napredovale. Hrvatska će u junu naredne godine postati naša 28. članica, Srbija je dobila kandidaturu, a Kosovo fizibiliti studiju za bezvizni režim. Svi su napredovali, želimo i da vi napredujete. Kao što sam rekao kad sam bio u BiH - niste sami. BiH i ne treba da se osjeća da je sama", rekao je Barozo i ponovio da želi da ohrabri zemlju na putu reformi.

Izetbegović je rekao da u BiH postoje neslaganja o mnogo čemu, ali da o EU postoji saglasnost.

"Namjeravamo da do juna predamo aplikaciju za kandidaturu. Mislimo da je to moguće", rekao je Izetbegović.

O kredibilnom naporu koji se traži od BiH u vezi sa rješavanjem pitanja ''Sejdić i Finci'', Izetbegović je rekao da smatra da bi EU bila zadovoljna da se dođe do rješenja za Dom naroda i uvjerljiva mapa puta za rješavanje preostalog dijela problema, za Predsjedništvo.

On je dodao da je objasnio predsjedniku Evropske komisije okolnosti zbog kojih je provođenje odluke ''Sejdić i Finci'' komplikovanije nego što bi se očekivalo, imajući u vidu to da svi u BiH prihvataju smisao te presude.

"Ne želimo ugroziti poziciju Hrvata. Ne možemo ovo prelomiti preko koljena. Hrvatski narod mora biti uvjeren da se ovo pitanje neće prelamati preko koljena", rekao je Izetbegović.

Navodeći da u BiH nije lako riješiti neke stvari jer je to komplikovana zemlja, Izetbegović je rekao da je zatražio od komesara EU za proširenje Štefana Filea da se predvidi veći broj graničnih prelaza prema Hrvatskoj s kojom BiH ima granicu od hiljadu kilometara. On je dodao da je zatražio da se nađu dodatna nova sredstva za izgradnju Koridora ''Pet ce'', što podržava i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

U prethodnom, odvojenom susretu, u Evropskom parlamentu, Izetbegović je rekao da misli da bi BiH za osam ili deset godina mogla da postane dio evropske zajednice država.

Obraćajući se predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, Izetbegović je istakao  da je "BiH nedavno, usvajanjem zakona, prvi put nakon Dejtona, bez pritiska spolja, postigla dogovore" koji vode evropskim integracijama.

"Nadam se da će nam ubuduće za takve dogovore trebati 15 dana, a ne 15 mjeseci", rekao je Izetbegović.

Šulc je rekao da je impresioniran postignutim napretkom u BiH, objasnivši kako on shvata integracije u BiH.

"Integracije znače izbalansiranu strukturu u državi koja poštuje specifične okolnosti države, opravdava specifične zahtjeve različitih zajednica u zemlji, ali i poštuje zajednički interes suverene zemlje. Odbijam svaki pokušaj separatističke retorike i strategije koji, nasuprot integracijama, vode ka dezintegraciji. Sada imamo bolji put ka integracijama u BiH i spremnost mnogih da rade na integracijama, a to je dobar signal", rekao je Šulc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije