BiH

Barozo: Reforme ubrzavaju put ka EU

Barozo: Reforme ubrzavaju put ka EU
Barozo: Reforme ubrzavaju put ka EU

BERLIN - U Berlinu je završen sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i premijera zemalja zapadnog Balkana, Slovenije i Hrvatske, te Austrije.

"Želimo da vidimo zemlje Zapadnog Balkana učlanjene u Evropsku uniju, ali kad će se to dogoditi zavisi prije svega od njih", poručio je danas predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu koju je održao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i albanskim premijerom Edi Ramom rekao da je priključivanje Zapadnog Balkana EU "zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj".

"Sljedeći krug proširenja neće se dogoditi odmah, a kada će do njega doći zavisi od brzine kojom naši partneri sprovode reforme", rekao je Barozo i dodao da ne treba sumnjati da će se to ostvariti.

On je naglasio da je napredak koje su zemlje regiona, a posebno Srbija, Albanija i Kosovo "stvarne i opipljive" i da primjer Hrvatske dokazuje da je članstvo u EU dostižan cilj.

Barozo je obećao da zemlje regiona mogu da računaju na punu podršku zemalja EU u tom procesu, ali da su uspostavljanje vladavine prava, regionalna saradnja i dobro upravljanje javnim finansijama od suštinskog značaja.

"Kao što stalno ponavljamo: osnovne stvari imaju prioritet", istakao je on.

Predsjednik Komisije je posebno naglasio značaj regionalne saradnje za proces pridruživanja, uz riječi da to ne samo uspostavlja stabilnost i uklanja prepreke, već utiče na poboljšanje kvaliteta života običnih građana.

On se osvrnuo na mnogobrojne infrastrukturne probleme u regionu, posebno u energetici, uz riječi da se oni moraju prevazići uz strogo poštovanje evropskih standarda.

"Postoji isuviše 'izgubljenih karika' kad je riječ o energetskoj, putnoj i željezničkoj mreži", upozorio je on.

Barozo je podsjetio i da je EU kroz pretpristupne fondove planirala da uloži preko 12 milijardi evra u zapadni Balkan, a da je petina te sume namijenjena regionalnim projektima.

"To dokazuje posvećenost EU regionu čak i u doba finansijske krize", ukazao je on.

Barozo se na kraju svog izlaganja osvrnuo na činjenicu da se ove godine navršava jedan vijek od početka Prvog svjetskog rata.

"EU je prije svega mirovni projekat koji počiva na zajedničkim vrijednostima, što važi kako za sadašnje, tako i za buduće članice", zaključio je on.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, povodom današnje konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, ponovila je da želi da proces širenja EU na ovaj region teče brzo, ukazujući da to, međutim, zavisi od samih zemalja.

Ona je, na konferenciji za štampu, istakla da je važan signal da sve zemlje regiona imaju i teže ka evropskoj perspektivi.

Ona je ukazala na činjenicu da je na konferenciji učestvovao predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koja je spremna, kako je dodala, da pomogne u izlasku u susret velikim očekivanjima građana regiona.

Merkel je objasnila da je konferencija o zapadnom Balkanu nastala na razmišljanjima njemačke vlade kako da na odgovarajući način obilježi stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, ali i godišnjicu početka Drugog svjetskog rata i završetka Hladnog rata.

"Činjenica da su danas svih osam premijera, ministri spoljnih poslova i privrede sjedili zajedno je dokaz toga da je posljednjih godina puno napredovano u regionu, a EK i članice EU žele dalje da pomažu", poručila je ona.

Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sjede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti, rekla Merkel

Merkel je istakla da je planiranje konferencije počelo i prije nego što se moglo naslućivati djelovanje Islamske države u Iraku i eskalacija u Ukrajini, i da je ona organizovana iz dubokog uvjerenja da postoji obaveza da region Zapadnog Balkana sraste zajedno.

"Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sjede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti", rekla je ona.

Merkel je ukazala da je namjera da se započne "niz konferencija" i da ovaj sastanak nije samo dnevni događaj, iako je i on velika poruka kada svi sjede zajedno za jednim stolom.

"Želimo da pokrenemo jedan proces", kazala je ona dodajući da je dogovoren niz konferencija za naredne 4 godine.

Merkel je objasnila da se radi o rješenju političkog procesa, ukazujući da su Beograd i Priština napravili veliki napredak, a da je pred Bosnom i Hercegovinom, poslije izbora, izazov formiranja vlade, te da očekuje da će po oba pitanja biti daljeg napretka.

Ona je objasnila da se za godinu dana može dobro provjeriti da li se nešto pomaklo, ponoviši da poslije izbora u BiH predstoji pitanje formiranja vlade, da je Njemačka spremna da je podrži, ali da na to moraju biti spremne stranke, kao i da ima još neriješenih pitanja koja moraju naći soluciju između Beograda i Prištine.

"Ukazali smo na napredak i po pitanju toga sa da su srpski i albanski premijer ostvarili kontakte", rekla je ona.

Takođe je kazala da je uoči konferencije bilo bilateralnih sastanaka učesnika, naglasivši da je veoma bitna regionalna saradnja, a da su ključni saobraćajni i ekonomski projekti.

Predsjedavajući Procesa saradnje jugoistočne Evrope Edi Rama u ime regiona se zahvalio Merkelovoj na organizovanju istorijskog trenutka koji je ujedinio "sve u ime bolje budućnosti".

Takođe se zahvalio austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu na spremnosti da organizuje nastavak Konferencije iduće godine, što, kako je rekao, obećava da se proces nastavlja.

"Ovo je bio važan trenutak za zapadni Balkan. Ako pogledamo istoriju, on podvlači ulogu Evrope kada je riječ o miru i prosperitetu", kazao je Rama.

On je istakao da je zemljama regiona EU ne samo uspjeh, već inspiracija i nada u bolju budućnost, te da je već kroz korake preduzete na putu ka statusu kandidata svaka zemlja učinila važne stvari za građane.

Sve zemlje su se, prema njegovim riječima, opredijelile za nastavak puta reformi kako bi jednog dana postale dio evropske porodice, dodajući da je put dug, ali i da treba imati u vidu činjenicu da je ovo prva godina u istoriji regiona bez sukoba niti u jednoj državi ovog dijela Evrope.

Istovremeno je naglasio da je uvjeren da je ovaj region važan Evropi kako geopolitički, tako i geoprivredno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije