BiH

Behmen: Očekujem nove ljude, a ne rotaciju pozicija

Behmen: Očekujem nove ljude, a ne rotaciju pozicija
Behmen: Očekujem nove ljude, a ne rotaciju pozicija

SARAJEVO - Za SDP BiH i njegovu konsolidaciju nakon poraza na opštim izborima bilo bi veoma loše ako na vanrednom zasjedanju Kongresa, zakazanom za 6. decembra, budu samo dva-tri kandidata za novog predsjednika, poručio je danas Alija Behmen, predsjednik Kadrovske komisije ove stranke.

On je naglasio i da se na ovom zasjedanju bira privremeno rukovodstvo, s mandatom od najviše godinu dana, jer bi vođstvo s punim četvorogodišnjim mandatom trebalo da bude izabrano kasnije na redovnom stranačkom zasjedanju Kongresa.

Behmen je i član Glavnog odbora (GO) SDP-a, koji je sinoć, nakon cjelodnevne rasprave, odlučio da novo rukovodstvo partije bude izabrano na vanrednom, a ne na redovnom zasjedanju Kongresa, što je tražila nekolicina funkcionera ove stranke iz Tuzle.

"Situacija je složena i odgovor na nju mora biti brz i efikasan, što redovno zasjedanje Kongresa ne može osigurati. Nema struja u SDP-u, bez obzira na disonantne tonove o tome koje nam zasjedanje treba", ustvrdio je Behmen.

Naglasio je da praktično od danas od opštinskih i kantonalnih organizacija mogu početi stizati prijedlozi kandidata za novog lidera, za članove Glavnog i Nadzornog odbora, koje na kraju biraju delegati Kongresa.

"Očekujem duži spisak imena kandidata za novog predsjednika. Bilo bi loše i ružno ako dođe prijedlog sa svega tri imena, a biće veoma sumnjivo ako to budu samo dva kandidata", rekao je Behmen, dodavši da na sjednici GO nije govoreno o potencijalnim kandidatima za nasljednika lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je ranije izjavio da se on više neće kandidovati za ovu funkciju.

Hadžićeva i Nikšićeva ostavka nisu bile neopozive, Bećirovićeva jeste, no on ostaje član Glavnog odbora, objasnio Behmen

U javnosti su dosad kao pretendenti na Lagumdžijino mjesto spominjani generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić, potpredsjednici stranke Damir Hadžić i Denis Bećirović, te član Predsjedništva stranke Hamdija Lipovača.

"Do mene nikakav prijedlog nije došao. SDP ima mnogo mladih sposobnih ljudi i ne mislim samo na ove iz aktuelnog rukovodstva. Očekujem da ćemo dobiti potpuno novo rukovodstvo, a ne samo rotaciju dosadašnjih članova koji bi promijenili pozicije", istakao je Behmen.

On je ocijenio da lider stranke ne može jedini biti odgovoran što je SDP sada, u odnosu na prošle opšte izbore, izgubila dvije trećine glasova.

Na vanrednom zasjedanju Kongresa 6. decembra bi trebalo da budu razmatrane i izmjene Statuta stranke, kako bi kasnije na redovnom zasjedanju rukovodstvo bilo birano po novim, više demokratskim pravilima.

Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP-a i član GO, smatra da je insistiranje na redovnom zasjedanju Kongresa bilo manipulacija "od nekih kolega".

"To je bila podvala Lagumdžiji i nama kako bi se stvorila predstava da nastojimo što duže ostati na funkcijama i da kupujemo vrijeme", kazala je Ljubijankićeva.

Kao član Kadrovske komisije stranke ona tvrdi da trenutno nema nijedan kandidat za novo rukovodstvo.

Napomenula je da je GO u subotu odbio ostavke koje su na stranačke funkcije zbog lošeg izbornog rezultata bili podnijeli Nermin Nikšić i Damir Hadžić. Na samoj sjednici GO ostavku je na mjesto potpredsjednika stranke podnio Denis Bećirović nakon što nije prihvaćena njegova inicijativa za smjenu Lagumdžije i Predsjedništva partije.

"Hadžićeva i Nikšićeva ostavka nisu bile neopozive, Bećirovićeva jeste, no on ostaje član Glavnog odbora", objasnio je Behmen.

Lagumdžija je preksinoć izjavio da će kandidati za predsjednika imati obavezu da naprave svoj program sa dva elementa: šta misle raditi na konsolidaciji i daljem jačanju SDP-a i koji su njihovi kapitalni politički stavovi koje oni predlažu kao novo rukovodstvo stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije