BiH

Bevanda: Izdvajanje sredstava za poplavljene dobro urađen posao

Bevanda: Izdvajanje sredstava za poplavljene dobro urađen posao
Bevanda: Izdvajanje sredstava za poplavljene dobro urađen posao

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas da je preusmjeravanje više od sedam miliona KM budžetskih sredstava za područja ugrožena majskim poplavama "konkretan i dobro urađen posao".

"Ne možemo govoriti da li je to malo ili puno sredstava, ali očekujemo od ostalih nivoa vlasti da postupe na isti način, s obzirom da je budžet insitucija BiH predviđen na finansiranje, prije svega, administracije i da tu ima malo prostora za promjene", istakao je Bevanda nakon današnje sjednice Doma naroda parlamenta BiH, na kojoj je po hitnom postupku usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

On je podsjetio da je Savjet ministra BiH zadužio sve budžetske korisnike da naprave inventuru svojih budžeta i da predloži Savjetu ministara BiH koliko se sredstava može izdvojiti za sanaciju područja pogođenih poplavama.

"Ispostavilo se da je to nešto više od jedan odsto ukupnog budžeta, odnosno 10,2 miliona sredstva. Međutim, zbog štete i troškova nastalih tokom poplava, uvažena je činjenica da su tri institucije - Ministarstvo odbrane, Obavještajno-bezbjednosna agencija i Uprava za indirektno oporezivanje BiH izdvojili manja sredstva", pojasnio je Bevanda.

On je napomenuo da je 22. maja formirana interresorna radna grupa koja treba da utvrdi kriterijume za raspodjelu sredstava, te najavio da će danas biti predstavljeni rezultati donatorske konferencije u Briselu i da će na osnovu procjene štete i kriterijuma biti donesena odluka o relokaciji sredstava.

Bevanda je pojasnio da će donatorska sredstva biti uplaćena na osnovu kriterijuma i procjene štete, a dostupna od dana objavljivanja u službenim novinama.

Dom naroda i Predstavnički dom parlamenta BiH usvojili su po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, kojim je predviđeno preusmjeravanje više od sedam miliona KM budžetskih sredstava za područja ugrožena majskim poplavama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije