BiH

Bevanda: Nadam se konačnom usvajanju budžeta institucija BiH

Bevanda: Nadam se konačnom usvajanju budžeta institucija BiH
Foto: N.N. | Bevanda: Nadam se konačnom usvajanju budžeta institucija BiH

SARAJEVO - Vjekoslav Bevanda, ministar finasnija i trezora BiH nada se da će na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti podržan budžet i da će biti upućen u Dom naroda.

Bevanda je u pauzi zasjednja Peedstavničkog doma rekao novinarima da se nada da će BiH dobiti budžet i preći sa sadašnjeg prinudnog finansiranja.

"Ja uvažavam poslanike jer oni donose odluke. Završena je rasprava o budžetu i nisam čuo puno kritika, više su to bile neke političke konotacije", rekao je on.

Bevanda kaže  da je budžet napravljen sa dva osnovna zakona i to Zakon o fiskalnom  savjetu i Zakon o finansiranju institucija i u okviru toga je velikm trudom i uz jednoglasnu podršku usvojen na Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH .

Prema njegovim riječima, budžet  koji je dostavljen poslanicima je "kvalitetan i pošten" i ni u jednom dijelu nije diskriminatorski prema bilo kome.

Bevanda dodaje da svi imaju neke druge vizije kada je riječ o budžetu i konstatovao da su  ukupni budžetski zahtjevi iznosili milijardu i trista miliona maraka, a sveden je na 950 miliona KM, od čega je 750 miliona maraka od indirektnih poreza, ostalo su prihodi.

On napominje da od  950 miliona KM  na plate, naknade zaposlenim i materijalne troškove ide 870 miliona KM i da  ostaje prostor za kapitalna ulaganja.

"Mi smo u prethodnom periodu uradili puno jer smo u svakoj godini nastojali da rješavamo smještaj institucija u Sarajevu. Sve više se rješavamo zakupa i u datim mogućnostima radi se onoliko koliko se može", napominje Bevanda.

Bevanda naglašava da će se u  drugom čitanju o amandmanima izjašnjavati  Komisija za finansije i budžet, a nokon toga i Predstavnički dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije