BiH

Bevanda: Ne znam hoće li zakon o akcizama proći u Predstavničkom domu, nisam prorok

Bevanda: Ne znam hoće li zakon o akcizama proći u Predstavničkom domu, nisam prorok
Foto: Fena | Bevanda: Ne znam hoće li zakon o akcizama proći u Predstavničkom domu, nisam prorok

SARAJEVO - Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, izrazio je danas zadovoljstvo nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio set zakona koji se tiče povećanja cijene cestarine.

Ponovio je da je danas usvojen set zakona rezultat postignutog konsenzusa, podsjećajući da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio taj set zakona i nakon toga, u cilju postizanja parlamentarne većine, nastavljene su konsultacije između entitetskih vlada, kao i posredovanje Evropske komisije, Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“Ono što se smatralo nejasno u narativnom dijelu je pojašnjeno te je postalo vidljivo da će namjenski prihod od cestarina biti utrošeni na izgradnju autocesta te izgradnju i rekonstrukciju cesta. Bit će otvoren račun kod Centralne banke gdje će se slijevati ovi prihodi i bit će distribuirani sukladno tom setu zakona”, dodao je Bevanda.

Ovim su, ističe, otklonjene sve nedoumice u vezi s ovim pitanjem, a kao najvažnije je ocijenio da će, ukoliko set zakona bude usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, biti deblokirana sredstva koja su ugovorena s kreditorima za izgradnju cesta i radi se o 528.450.000 eura.

Upitan da prognozira da li će ovaj put zakon proći u Predstavničkom domu BiH, Bevanda je rekao da nije prorok da prognozira, međutim izrazio je i nadu da će set zakona dobiti podršku u ovom domu, kao i da će usvojiti i budžet za narednu godinu.

Također, deblokirat će grantove koji su osigurani kroz pristupanje BiH Transportnoj zajednici, te će se koridor moći graditi mnogo bržim tempom, kaže Bevanda.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, a ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije