BiH

Bevanda: Neće biti posljedica za budžet BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a

Bevanda: Neće biti posljedica za budžet BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a
Foto: Arhiva | Bevanda: Neće biti posljedica za budžet BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da se po glasanju u Parlamentarnoj skupštini BiH vidi da već duže vrijeme nema parlamentarne većine i da je došlo do podjela u pojedinim klubovima i osnivanja novih, te da je stanje znatno drugačije u odnosu na period kada je formiran Savjet ministara.

"Uskoro ulazimo u izbornu godinu i ne vidimo ko bi sada prihvatio funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara i na koji bi se način izjašnjavalo Predsjedništvo BiH u vezi s mandatarom. Mnogo je to složeniji proces od nezadovoljstva radom izvršne vlasti", rekao je Bevanda za "Dnevni avaz".

On je naglasio da postoje stvari koje se moraju rješavati bez obzira na politička previranja, te da pojedina ministarstva dobro obavljaju svoj posao, ne probijaju rokove i ispunjavaju obaveze.

"Bilo bi naivno reći da nije moglo više, ali moglo se više i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Političke razmirice kočile su zakonoska rješenja koja su stizala iz Savjeta ministara. Dešavalo se i da u Savjetu ministara svi nemamo dovoljno volje i snage da se uhvatimo u koštac s reformskim zakonima i odlukama", naveo je Bevanda.

On je dodao da je dobar zamah bio na početku mandata kada je dogovorena Reformska agenda, mehanizam koordinacije, predata aplikacija za članstvo u EU, ispregovaran aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, nakon čega su, kako je naveo, krenule dnevnopolitičke kalkulacije, koje su zaustavile dalji napredak.

Ministar finansija i trezora BiH tvrdi da neće biti nikakvih posljedica za budžet BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a, jer se novac uplaćuje u budžete entiteta, a BiH ne koristi ni fening.

"Svjetska banka ima prateće projekte uz angažman sa MMF-om i oni su korisni zbog sprovođenja reformi i konsultantskih usluga i naravno finansijske podrške", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, poznato je da zemlja gubi oko milijardu KM za infrastrukturne projekte zbog neusvajanja izmjene Zakona o akcizama, zbog čega su svi na gubitku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije