BiH

Bevanda: Povećanje akciza otvara mogućnost i za druge kredite

Bevanda: Povećanje akciza otvara mogućnost i za druge kredite
Bevanda: Povećanje akciza otvara mogućnost i za druge kredite

SARAJEVO - Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda konstatovao je da su se usvajanjem seta zakona o povećanju akciza za gorivo, osim za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, za entitete stekli uslovi i za nove kreditne sporazume, prije svega sa EBRD, Kuvajtskim i OPEK fondom, koji su namijenjeni za izgradnju puteva i auto-puteva u BiH.

"Imamo ugovoreno i u fazi ugovaranja 800 miliona KM za izgradnju puteva, prije svega auto-puta na koridoru `Pet ce`, ali i ostalih puteva", rekao je Bevanda na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, analizama je utvrđeno da preduzeća za puteve i auto-puteve u BiH ne mogu više izdržati teret kredita zbog čega se pristupilo rješenju namjenskog povećanja akciza.

Bevanda je objasnio da će sredstva koja će biti ubrana od akciza, kako ne bi bilo manipulacije i kako ne bi bilo sumnje da se koriste za budžetske troškove, namjenski biti izdvajana na račune preduzeća za puteve i auto-puteve u oba entiteta.

"Novac neće biti korišten za gradnju, nego će biti kolateral za kredite koji su već ugovoreni i koji će omogućiti gradnju", precizirao je ministar finansija BiH.

On je dodao da je jednim od zakona iz ovog seta privremeno dogovoreno da se novac od povećanih akciza na gorivo privremeno dijeli u omjeru 59 odsto Federaciji BiH /FBiH/, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

"Nakon primjene ovih zakona otvoriće se mogućnost izmjene zakona", rekao je Bevanda, ističući da je najviše nesuglasica bilo u vezi sa raspodjelom sredstava.

Kada je u pitanju Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Agenciji za osiguranje depozita, Bevanda je rekao da se njime, nakon svih potresa u bankarskom sektoru, predviđa mogućnost pristupa restrukturisanju.

"Najveća novost je da će biti formiran fond za restrukturisanje", rekao je Bevanda i dodao je predviđeno formiranje kontrolnog tijela koje će dobiti ovlaštenja da interveniše u situacijama kad neka banka padne ili u nekim drugim situacijama kad je potrebno intervenisati.

Bevanda je podsjetio da je usvajanju ovog zakona prethodilo usvajanje zakona o bankama i agencijama na nivou Republike Srpske i FBiH, sa kojim je ovaj zakon usklađen.

Zakon o Agenciji za osiguranje depozita, prema Bevandinim riječima, Savjetu ministara uputio je Upravni odbor Agencije u kojem su guverner Centralne banke, te ministri finansija entiteta i BiH.

"Svi učesnici su glasali `za` i zato je on upućen Savjetu ministara BiH", rekao je Bevanda i dodao da će ovaj zakon biti upućen parlamentu BiH na usvajanje.

U odgovoru na novinarsko pitanje kako spriječiti posljedice koje će pretrpjeti poljoprivrednici zbog povećanja akciza na gorivo, Zvizdić je rekao da je Savjet ministara BiH ranije iskazao podršku na Šarovićeve prijedloge za uvođenje "plavog dizela" ili bilo koje druge forme pomoći poljoprivrednicima.

"To je, naravno, uključivalo potrebu da se entitetski budžeti za poljoprivredu povećaju u 2017. godini", rekao je Zvizdić i sa žaljenjem konstatovao da su sredstva za podsticaj poljoprivredi ostala identična prošloj godini.

On je dodao da su više puta pokretane aktivnosti kako bi BiH počela koristiti bespovratna sredstva za poljoprivredu iz IPA fondova EU, ali da Republika Srpska nije dala saglasnost za osnivanje zajedničke platne agencije za utrošak tih sredstava.

"Godišnje zbog toga gubimo 20 do 30 miliona evra", rekao je Zvizdić, navodeći da Republika Srpska nije dala saglasnost ni za izdvajanje jednog ili dva feninga iz akciza za poljoprivredu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije