BiH

Bevanda: Zvizdić je djelovao samoinicijativno u vezi Pelješkog mosta

Bevanda: Zvizdić je djelovao samoinicijativno u vezi Pelješkog mosta
Foto: Fena | Bevanda: Zvizdić je djelovao samoinicijativno u vezi Pelješkog mosta

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ponovo djeluje samoinicijativno u komunikaciji s drugim državama, zadirući u resore kojima ne rukovodi i za koje nema nadležnosti što može nanijeti nemjerljivu štetu Bosni i Herecegovini, upozorio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Kako se navodi u saopštenju, Bevanda je, reagirajući na saopštenje Zvizdića u kome navodi da će ponovo pisati hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i čelnicima Evropske unije zbog izgradnje Peljškog mosta, upozorio da se Savjet ministara nije izjasnio o ovom pitanju te ne postoji zvanični stav BiH da bi ga bilo koji zvaničnik iznosio.

“Ukoliko će se iznositi osobni stavovi, ali i stavovi stanovnika BiH na koje se izgradnja mosta izravno odnosi, onda treba pozdraviti potpisivanje ugovra o izgradnji Pelješkog mosta i početak radova jer će se tako jedini bh. grad na moru Neum rasteretiti ljetnog prometnog kaosa što će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi - stoji u Bevandinom saopštenju.

Bevanda podsjeća da Savjet ministara BiH nije usvojio zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s  49. sjednice, održanoe 5. 7. 2017. godine, kojim je zatraženo od Savjeta ministara da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost.

Takođe, Savjet ministara BiH na 108. sjednici, održanoj 19.7.2017.godine, jednoglasno je usvojilo izvještaj ministra saobraćaja i komunikacija BiH Ismira Juske gdje stoji da nema formalnih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s Konvencijom o pravu mora.

Bevanda upozorava kako je više puta slao urgencije Zvizdiću da se verificiraju zaključci sa sjednice Savjeta ministara i Vlade Republike Hrvatske iz 7. mjeseca 2017. godine, ali to nikada nije stavljeno na dnevni red niti je obrazloženo zašto.

Prema mišljenju Bevande iz svega se može zaključiti da se radi o predizbornim aktivnostima Zvizdića i stavovima njegove stranke, a ne izvršnog organa kojim rukovodi i koji bi trebao predstavljati stavove vladajuće većine.

Bevanda je pozvao visoke zvaničnike u BiH da izborne kampanje i pozicioniranje na izbornim listama ostave po strani kada su u pitanju interesi BiH, njeni odnosi sa susjedima i Evropskom unijom i da se bave svojim poslom odgovrno i profesionalno.

“S obzirom na to da je Zvizdić najavio kako će ponovo pisati pisma u ime BiH zbog potpisivanja Ugovora za izgradnju Pelješkog mosta, Bevanda je upozorio da će štiti dignitet Savjeta ministara, koji je kolektivni organ, i da će svaki put tražiti da se prema drugim državama istupa s usuglašenim stavovima jer je to suština Bosne i Herecegovine i njenog uređenje - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije