BiH

Bevanda demantuje Novalića: FBiH nije oštećena za 32 miliona KM

Bevanda demantuje Novalića: FBiH nije oštećena za 32 miliona KM
Foto: Ilustracija | Bevanda demantuje Novalića: FBiH nije oštećena za 32 miliona KM
Srna

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda poručio je danas federalnom premijeru Fadilu Novaliću da je "prešao svaku mjeru", tvrdeći da je Federacija BiH (FBiH) oštećena za 32 miliona KM godišnje kada je riječ o prihodima na ime putarine.

"Zakon o akcizama koji uključuje putarinu donesen je na osnovu sporazuma koji su potpisali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i Novalić. Svi znate kako je išao proces ratifikacije tog sporazuma do oba doma parlamenta BiH", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu nakon što je sa direktorom Odjeljenja za transport EBRD-a Sju Beret potpisao ugovor o kreditu vrijednom 180 miliona evra za izgradnju dvije dionice auto-puta i tunela Ivan na koridoru 5C. 

Prema njegovim riječima, da nije bilo nesuglasica između entiteta, ne bi došlo do ugrožavanja međunarodnih kreditnih aranžmana. 

"Ne bi bilo kredita, niti koridora 5C jer su svi veliki kreditori proglasili entitetska preduzeća za auto-puteve nelikvidnim i tražili su garanciju za vraćanje kredita", napomenuo je Bevanda. 

On kaže da Novalić u svim svojim javnim istupima ne govori na osnovnu činjenicu, a to je da privremena odluka predviđa 10 odsto rezervisanja sredstava koja stoje dok se entitetske vlasti ne dogovore o poravnanju. 

"Trenutno na računu ima više od 30 miliona KM koji stoje neraspoređeni", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu. 

Bevanda kaže da bi Novaliću bilo bolje da, umjesto što ga neprestano napada, sjedne sa svojim saradnicima i izračuna te stvari. 

"Žao mi je što Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja hrani budžete na svim nivoima vlasti u BiH i pritom bilježi stalni rast, trpi strašne pritiske, i menadžment Uprave i njegovi zaposleni", upozorio je Bevanda. 

On je poručio da više neće javno polemisati sa Novalićem, ali da će preduzeti sve pravne radnje koje mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio širenje neistina i uvreda. 

Govoreći o činjenici da je Republika Srpska dobila presudu protiv Federacije BiH u svoju korist jer je oštećena u raspodjeli ovih prihoda, kao i da je FBiH tužila Srpsku, Bevanda je naveo da takvo ponašanje ne vodi rješenju problema. 

"Morate imati kapacitet i doći do rješenja, i to sam ponovio na svakoj sjednici Upravnog odbora UIO, a glasaću za svaki dogovor koji oni postignu. Mislim da treba imati konačno poravnanje, a ne da smo u situaciji da ne možemo da donesemo odluke ni za privremenu kvartalnu raspodjelu. To govorim za opšte prihode", rekao je Bevanda. 

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da je FBiH oštećena za 32 miliona KM na godišnjem nivou, i to samo od putarina, zbog odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, koju je Upravni odbor uprave za indirektno oporezivanje donio u julu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije