BiH

Bevanda prisustvovao beatifikaciji pape Pavla Šestog

Bevanda prisustvovao beatifikaciji pape Pavla Šestog
Bevanda prisustvovao beatifikaciji pape Pavla Šestog

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas je u Vatikanu prisustvovao beatifikaciji pape Pavla Šestog i sastao se sa vatikanskim državnim sekretarom kardinalom Pietrom Parolinom.

Misi proglašenja blaženim poglavara Katoličke crkve od 1963. do 1978. godine, koju je predvodio papa Franjo, prisustvovao je bivši papa Benedikt Šesnaesti, stotine hiljada vjernika, vjerskih i političkih vođa iz cijelog svijeta, okupljenih na Trgu Svetog Petra, čime je okončan dvonedjeljni Sinod Katoličke crkve.

Iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Bevanda na današnjem sastanku sa Parolinom upoznao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, posebno se osvrnuvši na put BiH ka EU.

Bevanda je zahvalio Vatikanu na svemu što čini za BiH, a posebno na brzom reagovanju i pomoći koju su pružili u saniranju posljedica u vrijeme katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH u maju.

On je prenio Parolinu da su protekli opšti izbori u BiH bili demonstracija kulture građana BiH, s obzirom da se nije desio nijedan incident.

Parolina je interesovao položaj Hrvata u BiH i nedavno održani izbori u BiH, te je izrazio nadu da će vlast biti brzo formirana i da će BiH ubrzano krenuti u ostvarivanje zadatih ciljeva, kako bi se priključila EU.

On je istakao da bi raznolikost kakva postoji u BiH trebala svima da postane "izvor obogaćenja i povezivanja" i da će uvijek "podsticati takav zajednički hod u kojem će katatolička zajednica u BiH nastaviti da doprinosi obogaćivanju cijele BiH".

U saopštenju se dodaje da je Parolin rekao da će uskoro posjetiti BiH, što je naznaka da bi u BiH u narednom periodu mogao doći i papa Franjo.

Sastanku sa državnim sekretarom Vatikana i svečanom misnom slavlju prisustvovala je i ambasador BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije