BiH

Bevnda nezadovoljan distribucijom pomoći

Bevnda nezadovoljan distribucijom pomoći
Bevnda nezadovoljan distribucijom pomoći

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, koju je predvodio šef Misije Ron van Roden, razgovarao o provođenju programa i strukturalnim reformama u okviru osmog pregleda stendbaj-aranžmana koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše od oko 133 miliona KM.

Bevanda je zahvalio Misiji MMF-a na brzom reagovanju i pomoći koju su pružili u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je upoznao delegaciju MMF-a da je Savjet ministara BiH odmah donio izmjene i dopune Zakona o budžetu BiH, kojima je omogućeno da 10 miliona KM prikupljenih budžetskim uštedama i prilozima zaposlenih koji su dali za unesrećene, bude prebačeno entitetskim vladama.

Bevanda je naglasio da je nezadovoljan dinamikom distribucije ove pomoći ugroženom stanovništvu BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH informisao je predstavnike MMF-a o ispunjavanju ciljeva iz platforme iznesene u pismu namjere od 11. septembra 2012. godine i u dopunskim pismima namjere koja su dogovorena do 13. juna.

Šef Misije MMF-a Ron van Roden zadovoljan je saradnjom, te je uputio čestitke za profesionalan odnos prema obvezama, naročito nakon katastrofalnih poplava.

On je rekao da postoje naznake oporavka ekonomije i istakao da je porasla naplata poreskih prihoda, te da je povećan obim industrijske proizvodnje, zbog čega je moguće u ovoj godini očekivati pozitivan ekonomski rast. 

Sagovornici su se na sastanku, kojem je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan, saglasili da treba nastaviti rad na strukturalnim reformama i na ostvarenju fiskalnih ciljeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije