BiH

Bez političkih uslovljavanja u Berlinu

BEOGRAD - Na predstojećoj konferenciji zemalja zapadnog Balkana u Berlinu biće razgovarano o mnogim temama, a moguća su i pojedinačna pominjanja BiH i Republike Srpske, ali ne bi trebalo da bude političkih uslovljavanja, jer ona već postoje, saglasni su ocjeni analitičari Predrag Simić i Ivo Visković.

Bivši ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić ocijenio je u izjavi Srni da će u Berlinu jedna od tema biti BiH, preciznije Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik, kao i predstojeći izbori u BiH, jer je to za sada bila glavna tema na svim pripremnim sastancima uoči konferencije.

Simić smatra da ovaj sastanak u Berlinu treba da doprinese vodećoj ulozi NJemačke u evropskoj politici na Balkanu, ali i da će biti dosta priče "i o Ukrajini, Rusiji i Turskoj, kao i Redžepu Erdoganu". On ne očekuje nikakav finansijski paket, niti konkretna obećanja. 

On navodi da političke pritiske ne očekuje, budući da oni već postoje u smislu da "BiH treba spakovati", onako kako je djelimično rađeno preko odluka Ustavnog suda u BiH, koji je već amandmanski djelovao i promijenio uveliko dejtonski ustav. 

"Smatra se da je sada trenutak da se i dejtonska BiH preuredi, upodobi, prilagodi putu ka EU, pošto najviše zaostaje", naveo je Simić. 

Simić je ocijenio da će sastanak u Berlinu biti jedino mjesto na kojem će se do kraja ove godine posvetiti pažnja zapadnom Balkanu, jer će na predstojećem sastanku NATO biti predloženo da se Ukrajina preko reda primi u EU i NATO. 

"Ovaj sastanak u Berlinu o Balkanu samo treba da smiri glasove u regionu", kaže Simić. 

Bivši srpski ambasador u Berlinu Ivo Visković ne vjeruje da će biti političkih uslovljavanja, jer je NJemačka dovoljno iskusna u odnosima sa zemljama zapadnog Balkana i zna da, ako se to radi, po pravilu bude neuspješno. 

"Mislim da je ostala intencija da se socijalna i ekonomska situacija u zemljama zapadnog Balkana stabilizuje što više da ne bi došlo do eventualnih problema i ponovo se otvorio neko žarište određenih socijalnih ili bilo kojih drugih nemira", ocijenio je Visković za Srnu. 

On smatra da će na tom sastanku vjerovatno biti pominjana BiH pojedinačno, jer su njemačke procjene da je situacija u BiH dosta složena, i to na ekonomskom i socijalnom planu, a ne samo političkom. 

"Akcenat će biti na onome što Nijemci žele, a to je da se prekogranična saradnja, regionalna saradnja prihvati kao koncept razvoja", istakao je Visković. 

Na poziv njemačkog kancelara Angele Merkel 28. avgusta u Berlinu će se okupiti predstavnici BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i samoproglašenog Kosova, te EU. 

Delegaciju BiH na konferenciji šefova vlada, ministara inostranih poslova i ministara ekonomskih poslova o zapadnom Balkanu predvodiće predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda. U delegaciji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije