BiH

Bh. radnici napadnuti u Bengaziju, ima povrijeđenih

Bh. radnici napadnuti u Bengaziju, ima povrijeđenih
Bh. radnici napadnuti u Bengaziju, ima povrijeđenih

Pucnjava ne prestaje, povrijeđenih konstantno pristižu u bolnice, rijetki izvještači s lica mjesta predviđaju da bi se ratna zona mogla proširiti

Prema navodima Federalne televizije grupa od 80 bh. radnika napadnuta je u ponedeljak u popodnevnim satima u Bengaziju. Među njih 80 ima i lakše povrijeđenih, a iz Ministarstva vanjskih poslova BiH niko se nije javio i potvrdio ili demantovao ovu informaciju.

Vijest je stigla nedugo nakon što su agencije prenijele informacije o potpunom haosu na ulicama Tripolija, ali i ostalih većih libijskih gradova. Pucnjava ne prestaje, povrijeđenih konstantno pristižu u bolnice, rijetki izvještači s lica mjesta predviđaju da bi se ratna zona mogla proširiti.

Prema onome što se zna 1.500 bh. građana trenutno se nalazi u Libiji. Među njima većinu čine radnici "Hidrogradnje" i "Energoinvesta" iako se određeni broj medicinskih sestara i tehničara iz Kantona Sarajevo takođe zatekao u Libiji u vrijeme počinjanja sukoba.

Državljani BiH u Libiji kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Tripoliju na broj telefona 00 218 21 477 43 27. Članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Libiji mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Tripoliju ovaj broj ili novouspostavljenu info-liniju u MVP-u BiH u Sarajevu na broj telefona 033 281 310.

Savjet bezbjednosti o Libiji

Sjednica Savjeta bezbjednosti o krizi u Libiji biće održana u utorak u sjedištu UN u Njujorku, najavio je generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun.

Ban je naveo da je  razgovarao telefonom sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem i pozvao ga na uzdržanost. Prema rečima Bana, njihov razgovor trajao je 40 minuta.

"Pozvao sam ga da u potpunosti poštuje ljudska prava, slobodu okupljanja i govora", rekao je Ban.

Genralni sekretar UN izrazio je ogorčenost zbog informacija da libijske snage bezbednosti iz aviona i helikoptera pucaju na demonstrante i zatražio je od Gadafija hitnu obustavu nasilja i dijalog sa demonstrantima.

Antivladini protesti u Libiji počeli su prije nedelju dana. Glavni zahtjev demonstranata koji su  preuzeli grad Bengazi je odlazak Gadafija.

Libijske snage bezbjednosti su, prema izveštajima, koristile teško oružje protiv demonstranata. Organizacija Hjuman rajts voč saopštila je da je od početka protesta poginulo 233 ljudi, dok je Međunarodna federacija Liga za ljudska prava u ponedeljak navela da je poginulo između 300 i 400 ljudi.

Vezane vijesti:

Gadafi negira da je u Venecueli

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije