BiH

BiH će na 3.000 pitanja odgovoriti za par mjeseci

BiH će na 3.000 pitanja odgovoriti za par mjeseci
BiH će na 3.000 pitanja odgovoriti za par mjeseci

SARAJEVO, BANJALUKA - U naredna dva mjeseca BiH će dobiti upitnik s nekoliko hiljada pitanja koji će, prije svega, pokazati da li funkcioniše mehanizam koordinacije, koji je dogovoran nekoliko godina.

Kako tvrde nadležni, BiH ima kapaciteta da u roku od dva do četiri mjeseca odgovori na oko 3.000 pitanja i već mjesecima traju pripreme za taj ogromni, prije svega, tehnički posao.

"BiH u odgovaranje na upitnik Evropske komisije neće ući bez iskustva. Još 2012. godine nadležne institucije su u saradnji i u zadatom roku odgovorile na svojevrsne probne upitnike u oblasti javnih nabavki i zaštite životne sredine", rekla je Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije, dodajući da će odgovaranje na upitnik biti najzahtjevniji zadatak u dosadašnjem toku integracije.

Kako ističu svi u BiH, dragocjena za ovaj posao biće iskustva zemalja iz regiona koje su taj ogromni posao već prošle i koje su spremne pomoći BiH da i ona to učini.

Da bi se ovako složen posao uradio kvalitetno neophodno je da u državi postoji politička saglasnost i adekvatan sistem koordinacije evropskih poslova. Bez postojanja političke saglasnosti svih ključnih aktera sa svih nivoa vlasti ne može se očekivati da se posao uradi kvalitetno i na vrijeme.

"Pokrenute su aktivnosti u vezi s odgovaranjem na upitnik. Vlada RS formirala je radne grupe koje će raditi na tome i vjerujem da će to u roku biti urađeno. U regionu je bilo problema, ali vjerujem da ćemo na osnovu njihovog iskustva uspjeti", rekao je Srđan Mazalica, spoljni član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.

On kaže da je upitnik stvar informacija i da ne bi trebalo da bude političkih problema s obzirom na procedure utvrđene mehanizmom koordinacije.

Podsjećanja radi, EU je prihvatila aplikaciju BiH za članstvo u EU, a Evropska komisija u narednih šest sedmica poslaće upitnik o svim bitnim pitanjima o evropskim integracijama. Upitnik se koristi kako bi se ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU.

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatni uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU. Broj pitanja u upitniku različit je od države do države. Recimo, u slučaju Hrvatske upitnik je sadržavao 4.560 pitanja, Makedonije 4.666, Albanije 2.280, Crne Gore 2.178 te Srbije 2.483 pitanja. Prilikom dostavljana upitnika Evropska komisija utvrđuje rok u kojem odgovore na pitanja treba dostaviti, što obično bude od dva do četiri mjeseca.

Jedan od najvećih problema što se tiče upitnika mogao bi biti njegov prevod, koji je obavezan i koji zahtijeva angažovanje velikog broja prevodilaca, što iziskuje i značajna finansijska sredstva, koja je potrebno na vrijeme osigurati.

Potreban program integrisanja

Bosna i Hercegovina, osim upitnika, što hitnije mora otpočeti s izradom dokumenta tzv. programa integrisanja, koji treba da da pregled svih obaveza iz procesa, period njihove realizacije, plan ispunjenja kriterijuma za članstvo, plan usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom EU te procjenu troškova realizacije tog programa.

"Ovakav planski dokument je izuzetno korisno sredstvo planiranja i praćenja rada izvršne i zakonodavne vlasti u procesu integrisanja. Da je već izrađen, bio bi od koristi za odgovaranje na pitanja", rekli su u Direkciji za evropske integracije, dodajući da taj dokument ne treba dovoditi u direktnu vezu s poslom odgovaranja na upitnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije