BiH

BiH će početkom naredne godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU

BiH će početkom naredne godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU
BiH će početkom naredne godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina namjerava početkom naredne godine podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji rečeno je tokom današnjeg susreta predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića, i Mladena Ivanića sa Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom u BiH i njegovim zamjenikom Bruceom Bertonom.

“Na sastanku su dominirale teme vezane za političko-ekonomsku situaciju u BiH, a razmijenjna su i mišljenja o aktivnostima vezanim za ispunjavanje uslova za integraciju BiH u EU i NATO. U tom kontekstu rečeno je da BiH ima namjeru podnijeti zahtjev za punopravni članstvo u EU početkom 2016. godine”, saopšteno je, između ostalog, iz Predsjedništva BiH.

Navedeno je kako su članovi Predsjedništva BiH ponovili stav da su se usaglasili u donošenju odluka u interesu napretka BiH i za ispunjavanje uslova za predaju zahtjeva za članstvo BiH u EU. Konstatovano je i da postoji jasno opredjeljenje Predsjedništva BiH da se radi na unapređenju političko-ekonomske situacije u zemlji.

“Inzko i njegov bliski suradnik Berton ponovili su da međunarodna zajednica podržana napredak BiH i jačanje funkcionalnosti državnih institucija, a sve u interesu integracije BiH u EU i NATO”, navedeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH novoimenovanom prvom zamjeniku visokog predstavnika i supervizoru za Brčko distrikt Bruceu Bertonu poželjeli uspjeh u obavljanju posla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije